15 C
Sarajevo
23.09.2024

Tražite štelu za posao? Prestanite! Mostarci otkrili „magičnu formulu“ kako se boriti protiv korupcije

Završili ste školovanje i sada vas čeka mučna potraga – ona za poslom. Nakon neuspjele potrage, često i višegodišnje, kažu vam da „potražite štelu“. Pitate se gdje ćete je naći? Mostarci imaju rješenje! Sutra morate posjetiti Hrvatski dom „Herceg Stjepan Kosača“ u 20:00 sati jer je na repertoaru predstava “Ti, ja i Štela”. 

Piše: Dženeta  Rovčanin

Potraga za poslom jedan je od gorućih problema u Bosni i Hercegovini. Prema Agenciji za rad i zapošljavanje, u našoj je državi nezaposleno 30,7 posto stanovništva. Edisa Demić, koordinatorica Udruženja „Dignitet“, smatra da je uzročno-posljedična veza visoke stope nezaposlenosti upravo korupcija i moć koja iz nje proizlazi. Ovo udruženje je odlučilo da potakne svijest javnosti, i to putem umjetnosti. 

- OGLAS -

Umjetnošću protiv sunovrata društva: „Ti, ja i Štela“ na daskama koje život znače

Kako se boriti protiv korupcije – demotivirajuće pošasti društva? Izgleda da su Mostarci pronašli „magičnu formulu“: umjetnošću protiv korupcije!

- Advertisement -

Predstava „Ti, ja i Štela“ premijerno će biti prikazana pred mostarskom publikom sutra u 20:00 sati, dok će se reprizna predstava moći pogledati 13. decembra. Kako je kazala Demić za FACE, ova je predstava nastala u okviru projekta „On my own – Neću štelu Vol. II“ i u potpunosti je mimetična.  

„Predstava ‘Ti, ja i Štela’ nam kroz humor spojen sa umjetnošću pokazuje realnu svakodnevnicu jednog mladog para koji samo želi da ima pristojne uvjete za normalan život: da formira porodicu i da ostane u svojoj zemlji”, naglašava ona.

Sveprisutni problem korupcije u našem društvu potakao je autora i režisera Ivu Čarapinu da ga umjetnički problematizira. Već je sami naslov predstave ekspozicijski obrađen, a mlada mostarska ekipa zakoračila je u prilično netaknut i opkoljen svijet poljuljanih vrijednosti. Demić je naglasila da korupcija često proizvodi lančane reakcije i vremenom postane i porodična opsesija.

„Predstava ilustrovano pokazuje da su i članovi porodice spremni da pristanu na različite ucjene kako bi njihovi bližnji dobili posao te da ih na taj način zadrže u BiH. Trud, zalaganje, učenje, kvalitet bi trebali biti naše vrijednosti i naše prednosti“, kazala je Demić.

Izumire li pozorište i zašto je jednodimenzionalna umjetnost pogubna

Pozorišta posljednjih godina bilježe značajan pad posjećenosti, a sve su rjeđi i autorski uraci koji u svojim osnovama nose višedimenzionalnu poruku koja insistira na promjeni – pojedinca ili društva općenito. Smjelost književnih formi odavno je marginalizirana, ponajviše jednodimenzionalna ili ublažena, olakšana, pa se postavlja pitanje je li iščezlo vrijeme eruditnih komedija, krležovskih drama i kritičkog propitivanja društva.

Zašto kolektivi boluju od kolektivnog sljepila?

O važnosti ove teme – o korupciji – čak se ni u svijetu ne posvećuje dovoljno pažnje. Tek je, ako govorimo o skorijem datumu, 2021. godine premijerno prikazan dokumentarni film „Kolektiv“ njemačko-rumunskog autora Alexandera Nanaua i, začudo, Akademija ga je prepoznala, ali ne i nagradila.

Ovaj dokumentarac u vidu kritike zdravstvenog sistema koji se, između ostalog, bavi i „smrću gospodina Lazarescua“, dvaput je nominovan za Oscara, ali s obzirom na to da govorimo o izostanku nagrade i sumornim, surovim kadrovima – jasno nam je da je korupcija svojim krakovima obuhvatila čitavo društvo i uveliko je metastazirala.

Šta je onda s Bosnom i Hercegovinom? Postoji li viši stepen od koruptivne metastaze?

Demić naglašava da su ovakve životne situacije koje su prikazane u predstavi, u svojoj osnovi, najtransparentniji primjer mimetičkog stvaralaštva, a ujedno i najčešće u bh. društvu.

„Predstava govori o teškim životnim pričama koju proživljavaju mladi u Bosni i Hercegovini. Želimo da ovu predstavu igramo i u drugim gradovima, mimo Mostara… Želimo da ona bude dodatni motiv našim građanima koji se suprotstavljaju korupciji“, potcrtava.

„Dignitet“ iznad svega

Udruženje „Dignitet“ društveno je angažirano, a prema njihovim uvidima, izvjesni broj političara učestvuje u koruptivnim radnjama. Kako je Demić kazala, „svaki je problem prepoznat, ali se ništa ne radi na njegovom rješavanju“. Statistički podaci Corruption Perception Indexa (CPI) pokazuju da je Bosna i Hercegovina treća u Evropi koja je dobila ocjenu 35 na skali od 100. Ispred nje su samo Ukrajina i Rusija.

„Korupcija je problem koji utječe na sve sfere života bh. građana, ali i jedan je od glavnih razloga odlaska građana iz BiH. Mito i korupcija utječu na rušenje sistema vrijednosti, ali i moralnog integriteta – kako pojedinca, tako i šire društvene zajednice”, zaključuje Demić.

Sve “kočnice” unutar uštogljenog bh. sistema objedinjene su u predstavi “Ti, ja i Štela”, koja će se premijerno igrati sutra, 1. decembra, u 20:00 sati u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”. Ulaz je za sve posjetioce besplatan i imate sjajnu priliku da vidite magičnu formulu mlade mostarske ekipe u borbi protiv korupcije. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA