15.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Velika Britanija: Portret otomanskog vladara Sulejmana Veličanstvenog na aukciji

Raritetni portret otomanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, iz 16. stoljeća, naći će se na aukciji u Londonu, krajem marta, javlja Anadolu Agency (AA).

Portret će biti izložen na javnoj aukciji u Galeriji Sotheby's po početnoj cijeni od 60 hiljada funti (83.000 američkih dolara).

Prema procjenama, mogao bi dostići cijenu između 80 i 120 hiljada funti. Slika, koja je dio nekadašnje porodične kolekcije u Francuskoj od 19. stoljeća, bit će izložena na online aukciji 31. marta.

- OGLAS -

Slika je slična jednom od dva portreta iz 16. stoljeća, na kojima bi sultan mogao imati oko 43 godine, saopćila je aukcijska kuća.

Povezuje se s portretom koji se pripisuje Cristofanu Dell’ Altissimu, italijanskom slikaru poznatom po kopiranju djela drugih umjetnika, u Galeriji Uffizi u Firenci, i manjem portretu iz kolekcije nadvojvode Ferdinanda II izložene u Kunsthistorisches Museumu (Muzej historije umjetnosti) u Beču.

- Advertisement -

“Ova slika je novopronađena slična verzija, na kojoj je prikazan Sulejman Zakonodavac – Kanuni Suleyman, kako ga zovu u Turskoj (1494.-1566) – na kojoj je navodno naslikan sa svoje 43 godine”, navodi se u katalogu aukcijske kuće i dodaje:

“Ovo je otprilike u vrijeme kad je osvojio Irak od Safavida iz Irana i pobijedio flotu koju su okupili papa i njegovi saveznici u Bici kod Preveza.”

Slika je “prozor u narativ umjetničke razmjene između Venecije i Otomanskog carstva 1530-ih godina”, navode iz Sothebyja.

Sulejman Veličanstveni vladao je 46 godina, od 1520. do 1566. Na osmanskom prijestolju se zadržao najduže od svih sultana i slovi za jednog od najvećih osmanskih čelnika.

Aukcija 31. marta obuhvata i neke druge vrijedne radove iz vremena Otomanskog carstva.

Aukcija ove slike je dio šire aukcije nazvane Umjetnosti islamskog svijeta i Indije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA