8 C
Sarajevo
23.09.2024

Zagrebačka filharmonija zbog Putina skinula Čajkovskog sa repertoara

Zagrebačka filharmonija je skinula sa večerašnjeg programa koncerta u dvorani “Vatroslav Lisinski” niz kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog. Upravnik filharmonije Mirko Boch kazao je da će se “na taj način izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima”. Italijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zamijenit će se djelima drugih kompozitora.

– Juče smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali, shodno tome promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri širom svijeta – rekao je Boch za „Jutarnji list„, te dodao kako su oni umjetnici, te da im je muzika jedini način na koji se mogu boriti.

Otkazan je i koncert Ruska serenada

- OGLAS -

Premda je muzika univerzalna i potrebna je svima, Boch kaže kako niko u ovim trenucima ne smije biti ravnodušan na trenutna događanja. Ističe kako je ideja utanačena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je situacija u Ukrajini veoma uznemirila.

– U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Naše misli su sa onima koji žele mir u ovom teškom vremenu – poručuje Boch.

- Advertisement -

Na stranicama zagrebačkog HNK objavljeno je kako se planirani koncert Ruska serenada, koji je trebalo da bude izveden 6. marta, otkazuje, no upravnik Opere Giorgio Surian nije bio dostupan za komentar.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA