20 C
Sarajevo
08.09.2024

Ljekar upozorio na simptome i faze toplotne bolesti

Toplotna bolest ima određene faze i težinu.

Uz ljeto i visoke temperatura dolazi rizik od toplotne bolesti koja sa sobom nosi niz simptoma i zdravstvenih stanja kao što su toplotni grčevi, iscrpljenost od vrućine te toplotni udar.

Toplotna bolest ima određene faze i težinu.

Prva faza bi bila osip od vrućine, što je peckajuća iritacija kože praćena crvenilom. Sljedeći su toplotni grčevi.

- OGLAS -

“Osobe s toplotnim grčevima osjetit će grčeve u mišićima”, pojasnio je ljekar i specijalista hitne medicine Reed Caldwell za New York Post.

Caldwell je pojasnio kako je sljedeći stadij bolesti, toplotna iscrpljenost. Simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju umor, pojačanu žeđ, znojenje i ubrzani puls.

- Advertisement -

Najteži simptom toplotne bolesti je toplotni udar.

“Do njega dolazi kada vaša tjelesna temperatura prelazi 41 °C. Pacijenti s toplotnim udarom često su zbunjeni, jako im je vruće i imaju suhu kožu jer se više ne znoje”, rekao je Caldwell.

“Iako biste mogli očekivati ​​da se neko kome je jako vruće znoji, ljudi koji dožive toplotni udar zapravo će imati vruću i suhu kožu. Ovo je najekstremniji oblik toplotne bolesti i opasan je po život”, upozorava te ističe da je u tom slučaju nužno kontaktirati hitne službe.

Važnost hidratacije

Hidratacija je važna tokom svakoga dana, a posebno za vrijeme visokih temperatura. Najbolji način za provjeriti jeste li dovoljno hidratizirani je praćenjem boje vašeg urina. Ako vam urin izgleda tamnožuto, to ukazuje na tjelesnu potrebu za tekućinom.

Nošenje kreme za sunčanje

Nošenje kreme za sunčanje jako je važno jer opečena koža može uzrokovati veću dehidraciju. Uz kremu bi trebali nositi odjeću koja je svijetle boje, širokog kroja te je izrađena od prozračnih materijala.

Uzimanje pauza ako morate biti na suncu

“Ako morate biti na vrućini – ako ste npr. sportaš ili radnik – važno je uzeti pauze. Pronađite sjenovito mjesto za odmor i pobrinite se da se hidratizirate i nahranite. Dob osobe, historija bolesti i tip tijela utječu na to koliko je vremena potrebno za oporavak od vrućine; osluškujte svoje tijelo i odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno”, ističe Caldwell.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA