16.6 C
Sarajevo
30.04.2024

Najavljena restauracija Historijskog muzeja BiH, izdvojeno 1,7 miliona KM

Dobre vijesti stižu za Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Naime, milion i 700.000 KM je izdvojeno za restauraciju ove kulturne institucije.

“Restauracija objekta Historijskog muzeja BiH nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u identitet i kulturno bogatstvo naše zemlje. Odlukom Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo da sufinansira restauraciju objekta Historijskog muzeja u iznosu od 1.700.000 KM, a zajedno sa Hasanom Tanovićem potvrđuje posvećenost očuvanju kulturnog naslijeđa i podstiče kontinuirane napore za revitalizaciju i očuvanje kulturnih ustanova”, napisao je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo na svom Facebook profilu.

- OGLAS -

“Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu, podsjećam da ćemo uskoro imati i zakon o preuzimanju privremenog sufinansiranja ustanova kulture i obrazovanja, do donošenja konačnog rješenja i načina finansiranja kako njihov opstanak i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen. Nastavit ćemo pružati podršku kulturnom sektoru i raditi na jačanju kulturne infrastrukture kako bismo zajedno sačuvali i promovisali bogato kulturno naslijeđe naše države”, poručio je Magoda te dodao da je restauracija “Historijskog muzeja” od izuzetnog značaja za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, kao i razvoj turizma u Kantonu Sarajevo.

Historijski muzej BiH prikuplja, čuva, istražuje, predstavlja i promovira kulturno – historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.
“Ovaj muzej je (pionirski) otvarao osjetljive teme iz novije historije Bosne i Hercegovine. Suočen sa izazovima poslijeratnog društva, muzej je opstao zahvaljujući konceptu otvorenosti prema društvu i jačanjem veza sa zajednicom, nudeći publici sadržaje pomoću kojih se kroz muzejske predmete, priče i prostor govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, navodi se na službenim stranicama Muzeja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA