Priprema kolača ponekad može biti zahtjevna s obzirom na količinu sastojaka i njihovu cijenu, a posebno ukoliko vam se nešto slatko jede “baš sad”. Jedan od takvih je i popularni “banana hljeb” čije recepte nerijetko krasi mnoštvo namirnica.
Sastojci:
tri velike (zrele) banane;
200 grama brašna;
100 grama svijetle melase (može i med).
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite papir za pečenje. Smjesu za banana hljeb napravite tako da prvo viljuškom zgnječite bananu, a potom dodajte brašno i sve zajedno ujednačite miješanjem.
Tek na kraju dodajte svijetlu melasu ili med i potom sve dobro pomiješajte i smjestite u posudu za pečenje. Ako želite, dodajte grožđice ili čokoladne mrvice za dodatnu dozu okusa. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko pola sata, dok hljeb ne postane smeđe boje.