18.8 C
Sarajevo
25.05.2024

Android vam sporo radi? Nekoliko je stvari koje možete napraviti

 

Više je mogućih razloga zašto bi vaš pametni telefon s operativnim sustavom Android mogao početi raditi sporije nego dosad. Među glavnim krivcima su:

 • previše otvorenih aplikacija
 • premalo prostora za pohranu
 • korištenje zastarjelog operativnog sustava
 • stara baterija
 • star uređaj
 • pretjerano zagrijavanje uređaja.

Nekoliko je načina pomoću kojih možete vratiti vaš Androida u normalni način rada.

- OGLAS -

Isključite uređaj i ponovno ga uključite

Najjednostavnije što možete napraviti kako bi ubrzali rad vašeg Androida je isključivanje smartfona i ponovno uključivanje. Nakon što ga isključite ostavite ga isključenog par minuta prije no što ga pokrenete.

Zatvorite aplikacije

Moguće je kako imate previše otvorenih aplikacija odjednom pa ste zagušili memoriju Androida i preopteretili procesor. Zatvorite sve aplikacije koje ne koristite i pogledajte je li to pomoglo.

- Advertisement -

Provjerite ima li softverskih nadogradnji

Otvorite aplikaciju Settings pa pri dnu kucnite redom SystemAdvanced System update. Ukoliko je potrebno, prvo kucnite About phone ili About tablet. Pozor – ovaj postupak može se razlikovati ponešto od uređaja do uređaja!

Pojavit će se informacija o stanju vašeg softveru. Pratite upute na zaslonu, ukoliko se pojave.

Također, provjerite je li problem možda u tome što aplikacije nisu nadograđene na (naj)novije izdanje.

 • Otvorite aplikaciju Google Play Store.
 • Kucnite izbornik (tri vodoravne crtice) pa My apps & games.
 • Uz aplikacije za koje su dostupne nadogradnje pojavit će se dugme Update.
 • Kucnite ga, ili kucnite Update All ako ih je više.

Otkrijte je li problem u aplikaciji

Možda ste preuzeli i instalirali aplikaciju koja stvara probleme. Pokušajte stoga pokrenuti vaš mobitel u sigurnom načinu rada kako bi privremeno isključili sve preuzete aplikacije.

Kako ćete to učiniti ovisi o modelu pametnog telefona kojeg koristite. Upute ćete naći na službenim stranicama proizvođača.

Ako smartfon normalno radi nakon što ga pokrenete u sigurnom načinu rada, problem je vjerojatno u nekoj od preuzetih aplikacija, piše tportal. Ponovno pokrenite uređaj i uklanjanjte jednu od preuzetih aplikacija. Ponavljajte postupak dok ne pronađete krivca.

Isprobajte lakše inačice aplikacija

Brojne aplikacije imaju izdanja koja manje opterećuju resurse vašeg pametnog telefona. Pokušajte postojeće zamijeniti takvim izdanjima.

Počistite cache

Kad god surfate webom vaš pametni telefon pohranjuje podatke u svoj cache. Čišćenje cachea može biti od velike koristi kad pokušavate ubrzati rad svog Androida.

Obrišite aplikacije i datoteke koje ne koristite

S vremenom se u memoriji vašeg Androida nakupi puno toga korisnog i beskorisnog. Počistite li aplikacije, fotografije, video zapise, PDF-ove i druge dokumente koje više ne trebate olakšat ćete pametnom telefonu rad.

Otvorite aplikaciju Settings pa Storage (možda je pod karticom Device maintenance). Ovdje možete provjeriti s koliko slobodnog prostora raspolažete, kao i pogledati što zauzima najviše prostora.

Vratite Androida na početne postavke

Ako ništa od dosad navedenog nije pomoglo, ne preostaje vam puno opcija. Vrijeme je za vraćanje Androida na tvorničke postavke.

Prije no što se u to upustite kopirajte sve važne datoteke na računalni ili neki drugi čvrsti disk, ili u računalni oblak ako vam je tako zgodnije.

 • Otvorite Settings.
 • Kucnite General management, odaberite Reset.
 • Kucnite Reset settings.

Ako ni to ne upali, pokušajte s Factory data reset. Ni to nije pomoglo? Obratite se servisu za pomoć ili nabavite novi mobitel.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA