21.6 C
Sarajevo
19.05.2024

AstraZeneca povlači vakcinu nekoliko mjeseci nakon priznanja o nuspojavama

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je da povlači svoju vakcinu protiv COVID-19 nekoliko mjeseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove rijetke i opasne nuspojave.

Vakcina se više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet. Zahtjev za povlačenje vakcine podnesen je 5. marta i u utorak je stupio na snagu.

Slične prijave bit će podnesene u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile vakcinu, poznatu kao Vakzevria.

- OGLAS -

AstraZeneca je saopćila da je vakcina uklonjena s tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva COVID-19, prenosi britanski Telegraph.

Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnijetim Višem sudu u Londonu u februaru priznala da vakcina “može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS”.

- Advertisement -

TTS, tromboza sa sindromom trombocitopenije, povezana je s najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava. AstraZenecu tuži više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka u slučaju koji se nalazi pred Višim sudom, piše Euronews.rs.

Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

“Razvili smo vakcine za nove sojeve koronavirusa i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneca je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi” – saopćila je farmaceutska kompanija.

U saopćenju se također navodi da je kompanija ”ponosna” na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije koronavirusa i tvrdi da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila više od 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom svijeta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA