6 C
Sarajevo
23.02.2025

Brzo i fino – Italijanska čokoladna torta

Potrebno:

• 250 g crne čokolade za kuhanje

• 200 g maslaca

- OGLAS -

• 4 jaja

• 180 g šećera

- Advertisement -

• 300 g mljevenih badema (ili bademovog brašna)

• šećer u prahu za posipanje

Priprema

Grubo isjeckajte čokoladu za kuhanje, pa je rastopite na pari i dodajte joj omekšali maslac. Smjesu dobro promiješajte. Odvojite bjelanca od žumanaca. Žumanca pomiješajte sa šećerom i miješajte dok se šećer potpuno ne rastopi. U smjesu sa maslacem i čokoladom dodajte smjesu od žumanaca i pomiješajte.

Bjelanca umutite u čvrst snijeg, pa i to dodaje prethodno pripremljenoj smjesi, ali špatulom i to vrlo pažljivo i lagano. Na kraju umiješajte bademovo brašno (ili izblendane blanširane bademe).

Smjesu stavite u okrugli kalup koji ste prethodno podmazali maslacem. Tortu pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. Izvadite i sačekajte da se ohladi. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu, a po želji dodajte svježe voće.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA