15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Japanska letjelica ‘Moon Sniper’ sletjela na površinu mjeseca

Nacionalna robotička svemirska letjelica SLIM sletila je jutros na površinu Mjeseca, time postižući ogroman uspjeh za Japan; to je tek peta nacija koja je izvela meko slijetanje na Zemljinog najbližeg susjeda.

Ostale zemlje ovog ekskluzivnog kluba su Sovjetski Savez i SAD, koje su prvi put izašle na površinu Mjeseca tokom Hladnoratovske svemirske trke; Kina, čije se prvo slijetanje dogodilo u decembru 2013., te Indija čiji je duo lander-rovera Chandrayaan-3 sletio prošlog augusta. 

Ali za SLIM nisu sve vijesti dobre. Solarni paneli letjelice ne proizvode električnu energiju kako je planirano, rekli su zvaničnici Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA) tokom današnje konferencije za novinare nakon slijetanja. 

- OGLAS -

SLIM će ostatak lunarnog dana u trajanju od otprilike 14 Zemljinih dana provesti na Mjesecu izvršavajući naučne ciljeve. Svemirska letjelica nema radioizotopni grijač, i ne očekuje se da će preživjeti lunarnu noć, tokom koje će temperatura pasti na oko -130 °C.

Ako se problem uskoro ne riješi, SLIM bi zauvijek mogao utihnuti. Njegova baterija može da podrži operacije na Mjesecu samo nekoliko sati, rekli su zvaničnici JAXA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA