11 C
Sarajevo
23.02.2024

June Almeida, žena koja je otkrila prvi koronavirus

Covid-19 je naziv bolesti s kojom smo trenutno suočeni, a uzrokuje ju koronavirus koji je Almeida po prvi put identificirala 1964. u svom londonskom laboratoriju.

Unatoč manjku formalnog obrazovanja, Almeida (rođena Hart) uspjela se zaposliti kao laboratorijska tehničarka na odjelu histopatologije u bolnici Glasgow Royal Infirmary. Kasnije se zbog posla preselila u London, gdje se 1954. udala za venezuelanskog umjetnika Enriquesa Almeidu.

Zajedno s kćerkom Joyce preselili su se u Kanadu, gdje je June radila u Institutu za tumore u Ontariju (OCI). Tamo je usavršila korištenje elektronskog mikroskopa te razvila metodu vizualizacije virusa.

- OGLAS -

Vijest o njenom radu došla je i do Engleske te ju je jedan mikrobiolog uspio nagovoriti da se 1964. vrati u London i zaposli u bolnici St Thomas’s Hospital Medical School. Tamo je zajedno s dr. Davidom Tyrrellom istraživala viruse prehlade i hepatitisa B. Također, zahvaljujući imuno-elektronskoj mikroskopiji napravila je prvu vizualizaciju virusa rubele.

 

Izvor: Journal of General Virology, vol .1 (1966.)
 
Kada je svoj članak o otkriću koronavirusa poslala jednom medicinskom časopisu, odbili su je uz objašnjenje da su “slike koje je priložila samo loše slike čestica virusa prehlade.” Ipak, British Medical Journal objavio je članak 1965. godine, a godinu kasnije i Journal of General Virology.

Navodno su upravo Almeida, Tyrrell i njihov suradnik Tony Waterson zaslužni za naziv “koronavirus” zbog krune ili aureole koja virusnim česticama daje karakteristični izgled.

June Almeida umrla je 2007. godine i tek sada dobiva priznanje koje i zaslužuje.

  

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA