11.6 C
Sarajevo
16.09.2024

Naučnici kreirali jeftin uređaj koji može koristiti potencijal valova

Inžinjeri sa Univerziteta u Edinburgu i Italije razvili su novi generator.

Riječ je o generatoru električnog elastomera (Dielectric Elastomer Generator) koji je mnogo praktičniji i korisniji od dosadašnjih izuma za iskorištavanje električnog potencijala valova. Novi dizajn ima mnogo manje pokretnih dijelova te je izrađen od izdržljivijh materijala. Koristi “udare valova” i pretvara ih u iskoristivu električnu energiju.

Ovaj izum bi mogao napajati nekoliko stotina kućanstava, a i stovremeno je i jeftiniji od konvencionalnih izvora električne energije.

- OGLAS -

Generator se sastoji od fleksibilne gumene membrane koja se stavlja na vrh cijevi. Ova cijev se ispunjava vodom, zatim se zajedno sa njom i valovima kreće na vrhu i tako proizvodi električnu energiju. Voda unutar cijevi se diže i spušta, gurajući preostali zrak u specijalne generatore. Struja se transportuje iz generatora do obale uz pomoć podvodnih kablova.

Naučnici su obavili eksperiment u simulatoru oceana. Otrkili su da jedan ovakav veliki uređaj može da proizvede oko 500kW električne energije.

- Advertisement -

Kao što je ranije rečeno, generator električnog elastomera nema previše pokretnih dijelova, te je relativno lagan za korištenje i održavanje. 

Inžinjeri vjeruju da će kroz narednih deset do dvadeset godina imati više jeftinih generatora, koji se mogu relativno lagano koristiti i održavati, a što je najvažnije, generatora koji neće štetiti okolini, biljnom i životinjskom svijetu i samim ljudima.

 “Energija valova je izuzetno vrijedan u priobalnim dijelovima Škotske, i razvijanjem sistema kojima bi iskorištavali potencijal valova koji proizvode čistu električnu energiju je veoma važan za buduće generacije”,  rekao je jedan od autora ove vrste studija, profesor David Ingram. Što više valova, to je i više proizvedene električne energije. “Škotka je idealna za generator električnog elastomera, ali i mnogi drugi dijelovi svijeta bi imali benefit od ovog izuma” dodao je profesor.

Za razliku od mnogi investicija u oblasi obnovljivih izvora, ovaj generator je relativno jeftina solucija koja može raditi decenijama uz minimalne napore održavanja. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA