16.6 C
Sarajevo
29.04.2024

Od Hercegovine do Amerike: Mostarka Selma postala direktorica najpoznatije robotske kompanije na svijetu!

Mostarka Selma (Slipčević) Svendson je upravo imenovana za izvršnu operativnu direktoricu “Boston Dynamics”, jednu od najnaprednijih robotskih kompanija na svijetu!

Selma se bavi robotikom i vođenjem kompanija preko dvadeset godina. Posjeduje 22 patenta za pronalazak tehnologija koje su ključne za dizajn robota, uključujući ponašanje autonomne mobilnosti i mehaničke sisteme za čišćenje koji se nalaze na popularnim iRobot proizvodima poput Roomba robota za usisavanje.

Njeni izumi i vodstvo pomogli su da se iRobot transformira iz malog startupa u Massachusettsu u globalnu, javno trgovanu kompaniju robota za potrošače s više od milijardu dolara godišnjeg prihoda.

- OGLAS -

Dobitnica je brojnih nagrada, uključujući “Najbolji izum” čuvenog TIME magazina, nagradu za popularnu nauku “Najbolje od onoga što je novo”, a primljena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji 2017.

Selma je odrasla u Mostaru gdje je završila studije mašinstva. U Sjedinjene Države došla je 1994. godine kao izbjeglica, gdje je gdje je magistrirala mašinstvo na Univerzitetu Northeastern University u Bostonu. U SAD je nastavila sa inženjeringom i i izgradila veliku karijeru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA