20 C
Sarajevo
08.09.2024

Sigurnosna IT kompanija identificirala problem koji je uzrokovao pad sistema širom svijeta

Vjeruje se da ažuriranje softvera koje je kompanija odradila prije nekoliko sati stoji iza prekida pada sistema širom svijeta.

Sigurnosna IT kompanija Crowdstrike, koja je jutros registrirala poteškoće u radu, a što je izazvalo pad sistema kod korisnika širom svijeta uzrokujući tehničke kvarove na aerodromima, u bankama, bolnicama i medijskim kućama, saopćila je danas da je identificirala problem, izolirala ga i implementirala popravak.

Mnogi od onih koji su jutros pogođeni IT prekidima okrivili su Crowdstrike za ažuriranje, koje je možda uzrokovalo globalne probleme.

Izvršni direktor Crowdstrikea, George Kurtz, kazao je kako kompanija aktivno radi s klijentima na koje je utjecala ova izmjena, odnosno ažuriranje sistema za Windows hostove.

- OGLAS -

Dodao je kako Mac i Linux hostovi nisu pogođeni

“Ovo nije sigurnosni incident niti kibernetički napad. Problem je identificiran, izoliran i popravak je implementiran“, rekao je.

- Advertisement -

Crowdstrike je usluga kibernetičke sigurnosti osmišljena za zaustavljanje provala ili hakiranja interneta za najveće svjetske kompanije.

Vjeruje se da ažuriranje softvera koje je kompanija odradila prije nekoliko sati stoji iza prekida pada sistema širom svijeta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA