5 C
Sarajevo
01.10.2024

Sjajan uspjeh bh. profesora! Edin Omerdić razvio softverski sistem za kontrolu podvodnih vozila na daljinsko upravljanje!

Dr. Edin Omerdić je vrsni istraživač i predavač specijalizovan za pomorsku robotiku, podvodnu tehnologiju i sisteme upravljanja.

Softverski sistem bosanskohercegovačkog prof. Edina Omerdića razvijen na Univerzitetu u Limeriku omogućava najprecizniju kontrolu podvodnih vozila na daljinsko upravljanje (ROVs).

“Softver omogućava čak i prosječnom pilotu da postigne izuzetne rezultate. Tradicionalno bi vam trebalo dugogodišnje iskustvo u rukovanju ROV-ovima za obavljanje složenih zadataka pod vodom. Uz OceanRINGS, ne morate biti vješt pilot da biste postigli odlične rezultate u kratkom vremenskom periodu. Sistem dinamičkog pozicioniranja programa omogućava ROV-u da zadrži svoju poziciju unutar jednog centimetra preciznosti na moru”, kaže Prof. Omerdić.

Dr. Edin Omerdić je vrsni istraživač i predavač specijalizovan za pomorsku robotiku, podvodnu tehnologiju i sisteme upravljanja. Trenutno radi u okviru Centra za robotiku i inteligentne sisteme (CRIS). Njegova stručnost obuhvata niz tema, uključujući dinamiku podvodnog vozila, pomorsku automatizaciju i fuziju senzora.

- OGLAS -

Dr. Omerdić je doktorirao elektrotehniku ​​sa fokusom na sistemima upravljanja podvodnim vozilima. Bio je ključan u razvoju sofisticiranih algoritama i tehnologija koje poboljšavaju kontrolu i navigaciju podvodnih robotskih sistema, koji se naširoko koriste za okeanografska istraživanja, praćenje životne sredine i istraživanje mora.

Tokom godina dao je doprinos brojnim projektima koje je finansirala EU i industrijskoj saradnji s ciljem unapređenja pomorske tehnologije. Njegov rad često uključuje interdisciplinarna istraživanja, premošćavanje elektrotehnike, računarstva i nauke o moru. Dr. Omerdić objavljuje se u vodećim časopisima i redovno izlaže na međunarodnim konferencijama o robotici i upravljačkim sistemima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA