15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Terapija bez injekcija: Stiže inzulin u obliku tableta

Nova terapija dijabetesa predviđa da se inzulin uzima u obliku tablete. Unutar te tablete nalaze se nano-prenosioci u kojima se nalazi inzulin. Čestice su deset hiljada puta manje od širine ljudske vlasi i toliko su male da se ne mogu vidjeti ni pod normalnim mikroskopom.

“Ovaj način uzimanja inzulina je precizniji jer brzo isporučuje inzulin u dijelove tijela kojima je najpotrebniji. Kada uzimate inzulin putem šprice, on se širi po cijelom tijelu, pa u nekim dijelovima može da izazove neželjene efekte” – objašnjava jedan od istraživača, profesor Piter Mekort sa Arktičkog univerziteta UiT Norveške.

Istraživači s Univerziteta u Sidneju i Zdravstvenog centra u Sidneju su, u saradnji sa UiT-om, prije mnogo godina otkrili da je moguće isporučiti lijekove preko nano-prenosioca direktno u jetru. Metoda je zatim dalje razvijena u Australiji i Evropi, piše Kurir.rs.

- OGLAS -

Iako veliki broj lijekova može da se konzumira oralno, inzulin je moguće dati samo ubrizgavanjem. Razlog zašto inzulin u formi kapsule nije bio moguć do sada jeste zato što se kapsula rastvara u stomaku pa inzulin ne stigne tamo gdje je potreban. Međutim, naučnici su uspjeli da riješe ovaj problem.

“Napravili smo premaz koji štiti inzulin od razgradnje putem želučane kiseline i koji ga čuva od digestivnih enzima koje susreće na svom putu kroz sistem za varenje dok putuje do jetre, svog finalnog odredišta” – kaže profesor Mekord.

Tu oblogu zatim razlažu enzimi jetre koji se aktiviraju samo kada je nivo šećera u krvi visok, čime se oslobađa inzulin, odakle može da djeluje na jetru, mišiće i masti kako bi uklonio šećer iz krvi.

“To znači da, kada je šećer u krvi visok, dolazi do brzog oslobađanja inzulina, a što je još važnije, kada je šećer nizak, inzulin se ne oslobađa” – objašnjava jedan od glavnih istraživača, profesor Nikolas Džej Hant s Univerziteta u Sidneju.

Profesor Hant objašnjava da je ovo praktičnija i pristupačnija metoda liječenja dijabetesa, jer u velikoj mjeri smanjuje rizik od pojave niskog nivoa šećera u krvi, odnosno hipoglikemije i omogućava kontrolirano oslobađanje inzulina u zavisnosti od potreba pacijenta, za razliku od injekcija gdje se sav inzulin oslobađa odjednom.

Nova metoda funkcioniše slično kao inzulin kod zdravih ljudi. Pankreas proizvodi inzulin koji prvo prolazi kroz jetru gdje se veliki dio apsorbuje i održava stabilan nivo šećera u krvi. U novoj metodi inzulina, nano-prenosilac oslobađa inzulin u jetri i on onda može da se razloži tu ili da ode u krv kako bi cirkulisao po tijelu.

“Kada ubrizgate inzulin injekcijom pod kožu, u mišiće i masno tkivo odlazi više inzulina nego što bi bio slučaj ako bi se oslobađao iz pankreasa, a to može da dovede do nagomilavanja masti, ali i hipoglikemije, koja potencijalno može biti opasna za osobe sa dijabetesom” – objašnjava profesor Hant.

Kod nove terapije takvih nuspojava će biti mnogo manje. Osim toga, oboljeli neće morati da se bodu iglama i moći će diskretnije da uzimaju terapiju. Također, novi oblik inzulina ne mora da se drži u frižideru.

Lijek je testiran prvo na miševima, a upravo je završeno testiranje na pavijanima. Tako da ostaje još samo da se testiranje provede i na ljudima.

“Klinička ispitivanja na ljudima počet će 2025. godine i bit će podijeljena na tri faze. U prvoj ćemo istražiti bezbjednost oralnog inzulina i kritički razmotriti incidencu hipoglikemije kod zdravih ljudi i pacijenata sa dijabetesom tipa 1. Veoma smo uzbuđeni da vidimo kako će se terapija pokazati kod ljudi, jer ako budu reagovali kao što su reagovali pavijani, bit će to veliki napredak u liječenju dijabetesa. Nakon ove faze znat ćemo da li je lijek bezbjedan za ljude i prijeći na drugu fazu u okviru koje ćemo dalje istražiti kako može da zamijeni upotrebu injekcija” – kaže Hant.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA