15 C
Sarajevo
27.07.2024

YouTube najavljuje važne restrikcije od 18. juna! Evo o čemu se radi

YouTube je saopćio da su promjene pravila osmišljene kako bi odražavale nova dostignuća, poput 3D printanog oružja, koje je postalo dostupnije posljednjih godina.

YouTube platforma za dijeljenje videosadržaja najavila je da uvodi nova ograničenja za videozapise koji prikazuju oružje, nakon opetovanih poziva aktivista za ograničavanje potencijalno traumatizirajućeg materijala. Od 18. juna, YouTube će zabraniti sve videozapise koji pokazuju kako ukloniti sigurnosne naprave za vatreno oružje.

YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, također će ograničiti videosnimke kućnih pušaka i automatskog oružja za korisnike mlađe od osamnaest godina.

Iako su aktivisti pozdravili inicijativu, rekli su da YouTube mora pokazati da poduzima “stvarne mjere” kako bi spriječio da djeca budu izložena potencijalno traumatizirajućem sadržaju ili materijalu koji bi mogao potaknuti nasilje.

- OGLAS -

Povrede uzrokovane oružjem vodeći su uzrok smrti djece i tinejdžera u SAD-u od 2020. godine, navodi se u izvještaju Fondacije nacionalnog instituta za upravljanje zdravstvenom njegom (NIHCM) sa sjedištem u Washingtonu. Godine 2022., broj djece u SAD-u koja su umrla ili povrijeđena pucnjavom dosegao je rekordni nivo.

Katie Paul, direktorica Projekta tehničke transparentnosti, upitala je zašto je platformi trebalo toliko dugo da izda novu politiku, kazavši da će grupa vidjeti koliko efikasno YouTube provodi svoja nova pravila.

- Advertisement -

YouTube je saopćio da su promjene pravila osmišljene kako bi odražavale nova dostignuća, poput 3D printanog oružja, koje je postalo dostupnije posljednjih godina.

YouTube od korisnika mlađih od sedamnaest godina zahtijeva dopuštenje roditelja ili skrbnika prije korištenja stranice. Računi za korisnike mlađe od trinaest godina povezani su s računom roditelja ili skrbnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA