Piletina je jedna od najpopularnijih namirnica zahvaljujući svojoj pristupačnoj cijeni i širokoj primjeni. Često je na trpezi u mnogim domaćinstvima i omiljena je među djecom.
Sadrži vitamin D, kalcijum, bogata je proteinima i hranjivim sastojkom holinom, koji ima važnu ulogu u pamćenju i funkcionisanju mozga.
Međutim, doktori upozoravaju da nisu svi dijelovi piletine jednako zdravi i da neke treba konzumirati sa velikim oprezom.
Prema istraživanju provedenom u Kini, pileća kožica se smatra posebno štetnom. Osim što se sastoji gotovo isključivo od masti, može biti i izvor bakterija i parazita, naročito ako nije pravilno termički obrađena.
Iako mnogi vjeruju da koža sa bataka, karabataka i prsa sadrži kolagen, istina je da ona ne doprinosi značajno zdravlju kože ni tijela, a može uticati na povećanje tjelesne težine.
Još jedan dio koji zahtijeva oprez je pileća džigerica. Iako bogata vitaminom B12, sadrži i visok nivo masnoća koje mogu povećati nivo holesterola.
S druge strane, doktori preporučuju konzumaciju bijelog mesa – bogato je proteinima, sadrži malo masti i kalorija, te je idealno za one koji žele smršaviti ili održati zdravu težinu.