Sezona je paprika, šarenog povrća iz porodice velebilja, čija boja pokazuje stepen zrelosti. Zelene paprike su najslabije zrele i imaju blag, pomalo gorak okus. Kako sazrijevaju, postaju žute, narandžaste, ljubičaste ili crvene, odnosno postaju slađe.
Zdravstvene prednosti paprike
Paprike su bogate luteinom i zeaksantinom, karotenoidima bitnim za zdravlje očiju. Također su bogate željezom i vitaminom C, pa pomažu u sprečavanju anemije.
Sadrže vitamin C, beta-kriptoksantin, kvercetin i luteolin koji imaju protuupalna svojstva. Ovi nutrijenti mogu pomoći u smanjenju upale povezane s artritisom, zbog čega ublažavaju simptome i hroničnu nelagodu.
Paprike se mogu konzumirati sirove, pečene ili kuhane, što ih čini svestranim i nutritivnim. Mi vam donosimo brzi recept za preukusne paprike punjene sirom.
Sastojci:
sitnija paprika roga crvena;
200 grama sitnog sira;
dvije kašike pavlake;
jedna kašika griza;
jedno jaje;
malo ulja.
Priprema:
Umutiti sir i jaja, dodati pavlaku i griz dobro izmiješati i puniti očišćene paprike. Poredati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Paprike posuti s nekoliko kapi ulja i peći dvadeset minuta na 200 stepeni.