4 C
Sarajevo
03.10.2025

Nestalo vam je ideja za ručak? Napravite preukusne paprike punjene sirom

Mi vam donosimo brzi recept za preukusne paprike punjene sirom.

Sezona je paprika, šarenog povrća iz porodice velebilja, čija boja pokazuje stepen zrelosti. Zelene paprike su najslabije zrele i imaju blag, pomalo gorak okus. Kako sazrijevaju, postaju žute, narandžaste, ljubičaste ili crvene, odnosno postaju slađe.

Zdravstvene prednosti paprike

Paprike su bogate luteinom i zeaksantinom, karotenoidima bitnim za zdravlje očiju. Također su bogate željezom i vitaminom C, pa pomažu u sprečavanju anemije.

- OGLAS -

Sadrže vitamin C, beta-kriptoksantin, kvercetin i luteolin koji imaju protuupalna svojstva. Ovi nutrijenti mogu pomoći u smanjenju upale povezane s artritisom, zbog čega ublažavaju simptome i hroničnu nelagodu.

Paprike se mogu konzumirati sirove, pečene ili kuhane, što ih čini svestranim i nutritivnim. Mi vam donosimo brzi recept za preukusne paprike punjene sirom.

- OGLAS -

Sastojci:

sitnija paprika roga crvena;

- OGLAS -

200 grama sitnog sira;

dvije kašike pavlake;

jedna kašika griza;

jedno jaje;

malo ulja.

Priprema:

Umutiti sir i jaja, dodati pavlaku i griz dobro izmiješati i puniti očišćene paprike. Poredati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Paprike posuti s nekoliko kapi ulja i peći dvadeset minuta na 200 stepeni. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA