Mekani domaći hljeb ne mora biti komplikovan! Sa samo pet sastojaka i malo truda, možete napraviti savršen hljeb koji je mekan kao duša i idealan za svaku priliku. Ako vam treba brza i jednostavna verzija domaćeg hljeba, ovaj recept je pravi izbor.
Sastojci:
500 grama brašna (najbolje meko, tip 400 ili 500);
300 mililitara mlake vode;
jedna kesica suhog kvasca;
jedna kašičica šećera;
jedna kašičica soli.
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostavite da kvasac nadođe pet-deset minuta (trebao bi zapjeniti). Zatim dodajte brašno i so u posudu sa kvascem. Miješajte i mijesite tijesto dok ne dobijete glatku, mekanu i blago ljepljivu masu (možete dodati malo brašna ako je previše ljepljiva, ali ne previše kako hljeb ne bi ispao suh). Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da nadođe oko 45–60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Nakon što je tijesto naraslo, prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje, oblikujte hljeb i ostavite još petnaest minuta da “odmori”. Rernu zagrijte na 220 stepeni i pecite hljeb oko 25–30 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu koricu. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na rešetki prije rezanja.