Lisnato povrće se kvari zbog visokog sadržaja vode, što uzrokuje brzo gubljenje vlage nakon berbe. Zelena salata je vrlo česta namirnica u mnogim kuhinjama i zbog toga je morate iskoristiti ubrzo nakon kupovine.
Za razliku od drugog povrća, salate nemaju zaštitnu debelu kožicu, što znači da brže dehidriraju i lako se kontaminiraju bakterijama, što ubrzava njihovu razgradnju.
Međutim, Dan Holt, stručnjak za voće i povrće s farme Hitchcock, otkrio je izvanredno jednostavnu metodu za održavanje svježine salate do mjesec dana duže skladištenjem u aluminijskoj foliji.
“Jednostavno čvrsto zamotajte pojedinačne glavice u aluminijsku foliju. Uklonite onoliko hrskavih listova koliko vam je potrebno za pripremu jela i ponovno spakujte ostatak salate”, navodi Holt.
Aluminijska folija napravljena je od materijala koji pomaže salati da zadrži više vlage, a istovremeno omogućuje dovoljan protok zraka kako bi se spriječila kondenzacija, koja može stvoriti vlažno okruženje koje potiče pojavu plijesni.
Održavat će hidrataciju salate kako ne bi dehidrirala, ali će također poslužiti kao zaštita od spora plijesni, bakterija i bilo kojeg etilena prisutnog u frižideru. Određeno voće i povrće proizvodi etilen, koji pomaže njihovom zrenju i razvoju okusa.
Međutim, kada se previše ovog plina nakupi u zatvorenom prostoru, može uzrokovati kvarenje drugih proizvoda, poput salate.
Kako pravilno čuvati salatu da ostane svježa
Prvo isperite listove salate hladnom vodom. Ovaj korak pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija koje bi mogle ubrzati proces kvarenja.
Zatim lagano osušite salatu čistom kuhinjskom krpom. Pazite da je temeljito osušena i da na listovima nema kapljica vode. Raširite aluminijsku foliju, na nju stavite papirnate ubruse, a zatim labavo zamotajte salatu u foliju.
Zelena salata prirodno otpušta puno vode, a papirnati ubrusi će upiti višak vlage, održavajući pravi nivo vlažnosti kako bi se spriječilo isušivanje ili pljesnivost zelene salate.
Zamotanu salatu spremite u ladicu za povrće i trebala bi ostati svježa barem mjesec dana. Ako se počne smežuravati, ne brinite, prilično je lako spriječiti kvarenje.
“Prije nego što bacite glavicu salate, pokušajte je spasiti ledenom vodom. Potpuno potopite salatu, ostavite je u vodi pet minuta, a zatim je osušite tapkanjem. Ovo je često dovoljno da listovi vrate svoj oblik tako da salatu možete koristiti za još nekoliko jela”, naveo je stručnjak.