15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Denzel Washington treći put u ulozi najpoznatijeg ljudskog „Pravednika“: Akcijski triler i sjajna priča o povratku (izgubljene) ljudskosti

Kad je 2014. godine izašao film „Pravednik 1“ (engl. The Equalizer 1) sa Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi, svi su pohrlili u kinodvorane! Uslijedio je i drugi nastavak ovog filma, a kako je najavio sjajni Antoine Fuqua, u septembru 2023. godine izlazi i treći, pa će biti riječi o sjajnoj filmskoj trilogiji, i to – ni manje ni više – akcijskoj!

„Pravednik“ – režiserski inspirativna priča „oživljena“ nekoliko puta 

Oni nešto stariji su s nestrpljenjem iščekivali i prvi nastavak te 2014. godine, pogotovo zato što se ova filmska trilogija direktno naslanja na megapopularnu TV-seriju istog naziva The Equalizer iz osamdesetih godina, a koja je sadržavala četiri sezone i emitirala se na CBS-u. Edwarda Woodwarda smo gledali u ulozi penzionisanog agenta sa misterioznom prošlošću, ali je ovaj glumac starije generacije, dakle „starog glumačkog kova“, unosio i dozu engleske drskosti i „letimične“ arogancije (hint: takvi se primjeri ponajbolje vide u popularnoj, bezvremenskoj engleskoj seriji Only Fools and Horses), pa osim ako niste ljubitelji engleskog miješanja sa američkom kinematografijom – odmah prijeđite na film. 

- OGLAS -

Originalna ideja iz osamdesetih: Edward Woodward u glavnoj je ulozi; glumi penzionisanog agenta sa misterioznom prošlošću. U trenutku snimanja ovog serijskog projekta, Woodward je bio u „ozbiljnijim“ godinama i primjetna je ta „tvrdoća“ u scenama, „sasijecanje“ uobičajenih dijaloških formi, što misterija kao žanr, u svojoj osnovi, i „zahtijeva“ (ako ste gledali Davida Sucheta u britanskoj TV-seriji Poirot – sve vam je jasno). Uostalom, ni tragikomika osamdesetih prošlog stoljeća ne doprinosi dubljem pronicanju u „obične ljudske priče“ niti se bavi razlozima njihovih sudbinskih preokreta.

CBS se nije zaustavio, pa je odlučio „rascjepkati“ ovu franšizu i 2021. godine, sa bitnom izmjenom: u TV-seriji The Equalizer, Queen Latifah, poznata američka reperka i glumica, našla se u ulozi Robyn McCall – agentice koja se bori za pravdu na njujorškim ulicama. Unatoč sjajnoj glumi i na momente prisutnoj „hladnokrvnosti“ Queen Latifah, što je upotpunjavanje rezigniranog stava američkog agenta, ova krimi serija se nije „izdigla“ ili naročito istakla u beskonačnosti priča iste tematike.

- Advertisement -

Sve ove „oživljene“ priče „Pravednika“ imaju isti nazivnik: plot priče je nepromijenjen, ali bitna razlika i, uvjetno rečeno, najprimamljivija jeste gledanje oskarovca Denzela Washingtona u ulozi bivšeg komandanta specijalnih snaga kako se bori protiv sistema i radi na demarginalizaciji društva – iako je penzionisan. Izvrsnost njegove glume i „preuzimanje“, tj. uživljavanje u filmski karakter rapsodija je svih filmskih čula.

McCall – glavni demistifikator i borac protiv rigidnog američkog sistema

Priča ide ovako: bivši marinac i operativac DIA-e, Robert McCall, živi mirnim životom u predgrađu Bostona, sada „izuzet“ od svih dešavanja – za razliku od vremenskog perioda kad je vodio „uobičajeni“ život jednog zaposlenika agencije Ministarstva za odbranu Sjedinjenih Američkih Država. Njegov oprez u svim životnim aspektima, dakle neki vid uočljivog asketskog života, gledaocima već „na prvu“ govori da ipak nije riječ o „običnom“ čovjeku. Okružen marginaliziranim ljudskim grupama, Robert uviđa sve pošasti kojima ih sistem „časti“, a bijes zbog nepravde i želja za pomoći kulja u svakoj pori njegove ličnosti. On preuzima ulogu zaštitnika, čovjeka koji rješava probleme – bez obzira na cijenu…

I u drugom nastavku ovog filma mjesto radnje je Boston, a količina ljudi kojima treba Robertova pomoć rapidno raste, a on sve više uviđa da mu se krinka polako raspada jer mu se duhovi prošlosti naprasno vraćaju u život… Odjednom je u fokusu radnje njegov „prošli“ život – o kojem smo u prvom sequelu mogli samo nagađati – njegovi bivši saradnici, a zavjere i ubistva agenata suptilno propituju i „čistotu“ američkog pravosudnog sistema. Upravo ta polarizacija dobrog i lošeg ovom filmu pridaju razlikovnu funkciju – bez obzira što je priča u osnovi ista: Denzel – sam protiv svih – u borbi protiv rigidnosti američkog sistema.

Scenarista Richard Wenk na ovaj je način gledaoce iskustveno uveo u proširivanje pozadinske životne priče Roberta McCalla, samozatajnog bivšeg agenta – „Pravednika“, pa je bilo očekivano da ćemo gledati i treći nastavak ovog filma. Wenk je već prilično dobro profilirao Denzela Washingtona, pa smo i 2016. godine mogli vidjeti „Sedam veličanstvenih“ – po sjajnoj adaptaciji Kurosawine drame „Sedam samuraja“ (1954) – koji je režirao Antoine Fuqua.

Fuqua je doživio breakthrough 2001. godine – upravo sa Washingtonom – u krimi trileru „Dan obuke“ (engl. Training day). Prema najavi režisera, u trećem nastavku McCall se odmiče od poznatog kontinenta i ide ka Evropi! Snima se u Italiji, u malim selima, uz obalu Amalfi… I glumačka ekipa doživljava ekspanziju; gledat ćemo i mladu talentovanu američku glumicu Dakotu Fanning rame uz rame sa Denzelom Washingtonom. Dakle, ponovo ćemo gledati McCalla u svojim „pravedničkim“ putešestvijama uz neke novitete…

U jedno smo sigurni: pred nama je nova uzbudljiva priča, koja promjenom terena – sa američkog na evropski – gledaocima garantuje neizvjesnost, uzrokujući tako nestrpljivo iščekivanje ovog akcijskog trilera u septembru ove godine. Washington je s razlogom oskarovac, a njegove kameleonske glumačke odlike čine ga neodoljivim na filmskom platnu… ni sada neće biti drugačije – vjerujte nam na riječ.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA