Ruzmarin je omiljena biljka u mnogim baštama zahvaljujući svom aromatičnom ukusu i svestranosti u kuhinji.
Odlično se slaže s janjetinom, krompirom, fokačom i raznim tjesteninama. Ipak, da bi ova biljka zaista bujno rasla tokom cijele godine, ključna je pravilna njega posebno način na koji se bere.
Stručnjaci preporučuju da se tokom berbe nikada ne uzima više od trećine biljke odjednom. Ako berete ruzmarin povremeno za pripremu jela, fokusirajte se na mekše, nove izdanke koji rastu sa drvenastih stabljika, to će podstaći grananje i gušći rast biljke. Za obilniju berbu, idealno vrijeme je proljeće, kada ruzmarin prirodno najviše raste. Najbolje je brati ujutro, kada se rosa osuši, jer su tada eterična ulja najkoncentrisanija.
Za berbu koristite čiste makaze ili vrtne makaze. Ako vam treba samo malo ruzmarina, odrežite stabljike 5–7 cm ispod vrha lista. Za veću količinu, možete odrezati duže, mlade i mekane grane dužine do 20 cm.
Ubrane grančice ruzmarina mogu se čuvati u frižideru ili zamrzivaču, ali i sušiti za dužu upotrebu. Da biste osušili ruzmarin na zraku, operite i osušite grančice, zatim ih vežite u male svežnjeve i okačite naopačke u toplom, suhom i prozračnom prostoru oko dvije sedmice.
Osim toga, ruzmarin se može sušiti i u rerni. Položite grančice na pleh obložen papirom za pečenje, uključite rernu na najnižu temperaturu i ostavite 2 do 4 sata, sve dok ruzmarin ne postane suh i lomljiv. Važno je da tokom procesa pazite da se ne prepeče.
Suhi ruzmarin može se kasnije koristiti kao začin ili za pripremu čajeva i ulja. Pravilnom berbom i sušenjem, osigurat ćete da vaš ruzmarin bude zdrav, mirisan i dostupan tokom cijele godine.