15.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Romantična komedija „Your place or mine“: Ashton Kutcher i Reese Witherspoon ponovo su najbolji… u zaljubljivanju

Netflixova nova romantična komedija „Your place or mine“ (Kod mene ili kod tebe) izašla je 10. februara, a fokus priče jeste na dugogodišnjim prijateljima – Debbie i Peteru – koji „mijenjaju“ mjesta stanovanja na sedmicu dana, a upravo će im to biti potrebno da preispitaju svoje životne odluke. Ovaj je glumački dvojac – Ashton Kutcher i Reese Witherspoon – unaprijed osigurao gledalački entuzijazam, a na to su producenti i rediteljica, očigledno, i računali.

„Your place or mine“ predstavlja rediteljski debi Aline Brosh Mckenne, najpoznatije po scenariju „Đavo nosi Pradu“, što prosječni gledalac tokom filma vrlo jasno primjećuje. Iako je ova američka producentica, scenaristica i (novopečena) rediteljica već dugo jedna od tvoraca zapadne kinematografije (sjetimo se romantične komedije „27 dresses“ ili „Morning Glory“), vidno je njeno neiskustvo u „držanju“ upravljačke palice. Ocjene na IMDb-u nisu previše blagonaklone – 5,6 od mogućih deset bodova.

Često ljubav udari tamo gdje ne treba

- OGLAS -

…dobro je poznati stih Zabranjenog pušenja, a upravo je to ova priča. Ashton Kutcher, jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca, odavno je profiliran. Najpoznatiji je po ulozi Michaela Kelsa u „Ludim sedamdesetim“ – Kelso je simpatični i često naivni, ne baš najinteligentniji Jackien dečko, koju je utjelotvorila Mila Kunis. Kutcher je poznat i po supstituciji Charlieja Sheena u seriji „Two and a half men“, u kojoj glumi Waldena – neoženjenog milionera, koji nema sreće u ljubavi. U njegovoj su glumačkoj karijeri upravo takve uloge bile najčešće, pa ni ova nije iznimka.

Reese Witherspoon holivudska je „slatkica“, „djevojka iz susjedstva“, također poznata po ulogama u filmovima koji ne razlažu „teške“ teme.

- Advertisement -
Scena iz filma “Your place or mine”

Ljubavna priča Debbie i Petera je tipični „holivudski fol“ – …živjeli su sretno do kraja života. Naravno, to je i bit romantične komedije… Glavna su pitanja u ovom filmu (ruku na srce, nema ih mnogo): Kad dvoje ljudi zapravo uvide da su zaljubljeni? Postoji li „rok isteka“ toj ljubavi? „Your place or mine“ nam poručuje da ljubav uvijek nađe svoj put, da ona ne iščezava, da je postojana, a upravo to će se dopasti beskrajnim romanticima…

Scena iz filma “Your place or mine”

SPOILER ALERT: Kad „ptica selica“ konačno svije gnijezdo

Peter i Debbie dugogodišnji su prijatelji koji stalno komuniciraju. Dvadeset godina prije imali su ONS (one night stand)… i to je sve. Peter je samac i nestvarno je zgodan; stalno mijenja djevojke i stoga je dobio epitet „ptice selice“. Debbie, u drugu ruku, sušta je suprotnost: samohrana je majka jednog dječaka i radi „dosadni računovodstveni posao“ u sinovljevoj školi. Ona tako i izgleda, a tako se i ponaša… U filmu su predstavljene dvije krajnosti: moderno i staro doba. Gledaoci će se prisjetiti ere 2000., prije novog milenija, ali to scenarističko htijenje, na koncu, uzrokovalo je zbunjenost i nedovoljno rafinisan plot.

Peter i Debbie dugogodišnji su prijatelji koji shvate nakon dvadeset godina da su zaljubljeni jedno u drugo

Dramaturški gledano, uvod u priču je beskrajno dug! Režiserska želja da gledaoce što duže drži u neizvjesnosti, iako je kraj obično predvidiv, dovela je do druge krajnosti, one koja je nepoželjna: dosade – ne nestrpljivosti. Kulminacija radnje je smještena na apsurdno mjesto – skoro na samom kraju, što je u potpunosti neočekivano. Neočekivano loše. Preduge dijaloške forme, često nebitne za samu radnju, tek tako „smještene“ da popune minutažu, sigurno su najveći razlog podijeljenih mišljenja, odnosno kritika.  

Je li moglo bolje? Jeste. Vrijedi li pogledati ovaj film? Vrijedi, jer je Ashton Kutcher standardno dobro humorističan. Priča je, u svojoj osnovi, blaga i ako ne znate šta raditi jednog sumornog vikenda – izaberite ovaj film jer će, na kraju krajeva, ova tematika doprinijeti boljem, rasterećenijem raspoloženju… Ali ne očekujte čuda. 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA