Torta od jagoda i badema jedna je od onih koje je se samo zamute, izliju i ispeku. Nevjerojatno je sočna zahvaljujući jagodama u dodanim u tijesto, a okus voća divno se slaže s bademima.
Torta od jagoda i badema – sastojci:
125 g integralnog pšeničnog brašna
60 g maslaca, otopljenog
50 g smeđeg šećera
40 g bademovog brašna
120 ml mlijeka
1 srednje jaje
35 g banane, pasirane
8 g praška za pecivo
2-3 pune šake jagoda (300-400 g)
listići badema, za ukras, po želji
Torta od jagoda i badema – priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
Miksajte jaje i šećer nekoliko minuta, zatim postupno dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i pasiranu bananu te nastavite miješati ručno.
Pomiješajte brašno, bademovo brašno i prašak za pecivo. Umiješajte brašnastu u mokru smjesu malo po malo, povremeno miješajući. Konačna konzistencija mora biti kremasta i bez grudica.
Zatim dodajte dvije šake svježih jagoda, promiješajte ručno i ulijte smjesu u kalup za tortu promjera 16 cm. Po vrhu poslažite jagode i listiće badema.
Pecite kolač na najnižoj rešetki pećnice oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom nakon 40 minuta. Isključite pećnicu i ostavite kolač da odstoji u pećnici s malo otvorenim vratima još nekoliko minuta.
Kolač poslužite ohlađen.