17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Ova mjesta trebate izbjegavati tokom grmljavine

Stručnjak je otkrio koja dva sigurna mjesta bi vam mogla spasiti život.

U ljetnim i proljetnim mjesecima česta su grmljavinska nevremena, a ako se ikada za vrijeme jednog nađete na otvorenom, najbolje bi bilo potražiti sigurno mjesto za zaklon. Stručnjak je otkrio koja dva sigurna mjesta bi vam mogla spasiti život.

Gdje je sigurno mjesto tokom grmljavinske oluje?

“Postoje samo dva sigurna mjesta tokom grmljavinske oluje: potpuno zatvoreno metalno vozilo ili velika zgrada”, rekao je Chris Vagasky, meteorolog. “Vani nema sigurnog mjesta.”

- OGLAS -

Ako veliku zgradu pogodi munja, energija će putovati kroz žice i cijevi. Zbog toga tokom oluje s grmljavinom ne smijete koristiti telefone s kablovima, igrati videoigre ili koristiti druge priključene uređaje, niti koristiti vodovod (nemojte se tuširati ili prati suđe). Također, držite se podalje od prozora tokom oluje, piše UCHealth.

Što dalje od prozora

- Advertisement -

“Prozor stvara prazninu u zidu, pa ako udari munja, mogla bi preskočiti tu prazninu. Ako stojite pokraj njega, mogli biste biti ono na šta udari”, rekao je Vagasky.

Potpuno zatvoreno metalno vozilo važno je iz istih razloga. Električna energija putuje kroz metalnu karoseriju automobila, osiguravajući sigurnost putnika. Pronalaženje skloništa ispod drveta također je nesigurno.

“Munja obično pogađa visoke i izolirane stvari. Drvo je upravo to. Dakle, ako stojite blizu tog stabla, meta ste munje”, upozorio je.

Vagasky je rekao i da je najbolja stvar koju možete učiniti ako se nađete u oluji s grmljavinom odmah otići na sigurno.

Šta možete učiniti ako nemate sigurnog zaklona?

“Ne preporučuje se čučanje”, rekao je Vagasky. “Sprečava vas da dođete na sigurno mjesto i ne pruža nikakvu dodatnu sigurnost”, rekao je.

Još jedan mit je da ako legnete na tlo raspršujete napon kada struja putuje kroz vas. Vagasky također savjetuje da se ljudi rašire u grupama. Razdvajanjem ste povećali izglede da neko neće biti pogođen udarom groma i da može pomoći onima koji su bili ozlijeđeni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA