12.7 C
Sarajevo
09.05.2024

Pića s vještačkim zaslađivačima povezana s nepravilnim srčanim ritmom

Kineski istraživači kažu da konzumiranje pića s vještačkim zaslađivačima može povećati rizik od atrijalne fibrilacije za čak 20 posto.

Konzumiranje više od dva litra dijetetskih ili drugih pića s vještačkim zaslađivačima sedmično može povećati rizik od opasnog neregularnog srčanog ritma za 20 posto, u poređenju s ljudima koji uopće ne konzumiraju, piše Guardian.

Studija iz Šangaja otkrila je da su ljudi koji piju takva pića podložniji stanju poznatom kao atrijalna fibrilacija – haotično treperenje srčanih pretkomora, koje inače imaju regularan ritam.

- OGLAS -

Simptomi atrijalne fibrilacije uključuju umor, otežano disanje i lupanje srca. Stanje često može biti genetsko, ali također postoje neki izmjenljivi faktori rizika. Stvari koje ne možete kontrolirati su genetika i starost, isto veliki faktor rizika. Među stvarima koje možete kontrolirati su pušenje, hipertenzija, apneja u snu, gojaznost i ishrana.

Bitni su optimizacija krvnog pritiska i životni stil dobar za zdravlje srca. Pravilna ishrana i vježbanje smanjuju ponavljanje atrijalne fibrilacije nakon tretmana putem izvjesnih procedura.

- Advertisement -

Još nema definitivnog odgovora na pitanje da li su niskokalorična pića ili pića bez kalorija sa vještačkim zaslađivačima zdravija od običnih pića. Kad je u pitanju atrijalna fibrilacija i ishrana, ključni su izbjegavanje hrane s visokim sadržajem holesterola i masti i redovno vježbanje. Čak i neznatan gubitak težine je povezan s mnogo rjeđim ponavljanjem atrijalne fibrilacije nakon tretmana.

Atrijalna fibrilacija također može da dovede do stvaranja krvnih ugrušaka, moždanih udara i drugih komplikacija u vezi sa srcem. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je moždani udar vodeći uzrok ozbiljne dugoročne invalidnosti. A atrijalna fibrilacija je vodeći uzrok moždanog udara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ljudi stariji od 65 godina su u većoj opasnosti od srčanih oboljenja kao što je atrijalna fibrilacija i moždanog udara, zbog čega je važno da imaju zdrav životni stil i izbjegavaju pića s vještačkim zaslađivačima.

Također postoje neki dokazi koji povezuju atrijalnu fibrilaciju s ranom demencijom kasnije u životu.

Studija je proučavala i pića s dodatim šećerom i čiste nezašećerene sokove, kao što je sok od narandže. Otkriveno je da pića s dodatim šećerom povećavaju rizik od atrijalne fibrilacije za 10 posto, dok je konzumacija otprilike 100 mililitara čistog nezašećerenog soka smanjila rizik za 8 posto, piše Telegraf.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA