Ponestalo vam je ideja za ručak? Punjene paprike su uvijek dobar izbor. Još su ukusnije kad odstoje par sati ili preko noći. Poslužite ih uz krompir pire ili krišku domaćeg hljeba.
Sastojci (za četiri osobe):
osam srednjih zelenih ili crvenih paprika;
500 grama mljevenog mesa (junetina ili miješano);
jedna glavica crnog luka;
100 grama riže;
jedno jaje;
dva čehna bijelog luka;
jedna kašika crvene paprike (aleve);
so, biber, peršun po ukusu;
tri kašike ulja;
jedna kašika brašna;
dvije kašike paradajz-pirea ili pelata;
prstohvat šećera.
Priprema:
Operite paprike, odstranite im vrhove i očistite sjemenke. U tavi propržite sitno sjeckani crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti. Ostavite da se malo ohlade.
U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu (sirovu), proprženi luk, jaje, crvenu papriku, so, biber i sitno sjeckani peršun. Dobro izmiješajte.
Napunite paprike pripremljenom smjesom i zatvorite ih vrhovima koje ste prethodno odstranili ili kriškom paradajza.
U dubljoj šerpi zagrijte ulje, dodajte kašiku brašna i kratko propržite. Umiješajte paradajz-pire, dodajte vodu (po potrebi, da prekrije paprike), malo soli i prstohvat šećera. Složite punjene paprike u šerpu i kuhajte poklopljeno na srednjoj vatri oko 45-60 minuta.