4 C
Sarajevo
03.10.2025

Poslušajte savjet profesionalnih kuhara: Hljeb će vam ovako ostati dugo svjež i mekan

Kad pečete hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv u poređenju s onim iz pekare.

Kada kupujemo hljeb u pekari, obično pitamo prodavača je li svjež, jer niko ne voli hljeb i peciva „od jučer“, pa čak ni ona stara nekoliko sati.

U trgovinama se svježina hljeba provjerava „dodirom“ ili pritiskanjem, pa ćete često vidjeti takozvane profesionalne pipkače – najčešće starije ljude – koji na taj način prije kupovine provjeravaju desetke štruca.

Ako se nakon pritiska brzo vrati u prvobitni oblik – svjež je. Ako ostane „spljošten“, bolje je taj hljeb preskočiti.

- OGLAS -

Kad pečete hljeb kod kuće, vjerovatno ste primijetili da on obično brže stari i postaje mrvljiv u poređenju s onim iz pekare.

U čemu je tajna?

- OGLAS -

Trik je u jednom neočekivanom sastojku, a to znaju samo profesionalci! Trajnost pekarskih proizvoda – hljeba, mafina i kolača – možete produžiti dodavanjem jedne kašike meda u tijesto.

Zahvaljujući ovom tajnom sastojku, mafini, somuni i hljeb ostaju dugo svježi i ne mrve se – objašnjavaju profesionalni kuhari.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA