20 C
Sarajevo
08.09.2024

Prirodni sastojci koji pomažu u sprečavanju znojenja

Tu su neki od sastojaka koji nam mogu koristiti kao prirodan dezodorans.

Na visokim temperaturama idealno je piti što više vode, ali i sokova koji pomažu čitavom organizmu. Možemo više konzumirati određeno povrće, sirovo ili na salatu. Osim toga, tu su neki od sastojaka koji nam mogu koristiti kao prirodan dezodorans.

Sok od paradajza

Zahvaljujući prirodnim diuretičkim svojstvima, sok od paradajza pomaže u detoksikaciji tijela, odnosno potiče izlučivanje viška soli i toksina iz tijela, što može pomoći u smanjenju znojenja.

- OGLAS -

Osim toga, paradajz sadrži određene spojeve, poput fitonutrijenata, koji mogu pomoći u regulaciji tjelesne temperature i smanjenju znojenja. Kalij prisutan u paradajzu pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita i sprečava prekomjerno znojenje.

Limunov sok

- Advertisement -

Limun je također poznat kao prirodni antiperspirant koji pomaže u sprečavanju znojenja. Napravite sok od jednog limuna i izlijte ga u čašu vode. Natopite peškir u ovoj mješavini i premažite tijelo, posebno dijelove gdje se najviše znojite. Nakon dvadeset minuta istuširajte se hladnom vodom. Ovaj postupak ponavljajte jednom dnevno, ali izbjegavajte izlazak na sunce odmah nakon tretmana.

Crni čaj

U četiri šoljice prokuhale vode skuhajte dvije vrećice crnog čaja i ostavite da se ohladi deset minuta. Kada se čaj ohladi, natopite krpu ili peškir i prebrišite njime vrat, pazuhe, leđa, lice, stopala i dlanove.

Redovnim ponavljanjem ovog tretmana jednom dnevno, učinak će biti vidljiv nakon nekoliko sedmica. Sastojci crnog čaja smanjuju znojenje i uništavaju bakterije koje uzrokuju neugodan miris tijela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA