18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Pulitzerove nagrade dodijeljene New York Timesu, Postu, Reutersu…

New York Times i Washington Post nagrađeni su sa po tri Pulitzerove nagrade za rad u 2023. godini, koji se bavio različitim temama, od rata u Gazi do oružanog nasilja.

Hannah Dreier iz Timesa osvojila je Pulitzera za istraživačko novinarstvo, priče o dječijem radu migranta širom Sjedinjenih Država. Spisateljica Katie Engelhart osvojila je treći Pulitzer za portret porodice koja se bori sa demencijom. Novinari Washington Posta pobijedili su u nacionalnom izvještavanju za svoje ” otrežnjujuće ispitivanje” poluautomatske puške AR-15, uz koje su se pojavile neke potresne fotografije. “ David E. Hoffman iz The Posta pobijedio je u uredničkom pisanju za “ uvjerljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju neslaganje u digitalnom dobu. Treću nagradu dobio je saradnik Vladimir Kara-Murza , za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Reuters je osvojio dvije Pulitzerove nagrade, u kategoriji udarne foto-vijesti za fotografije sukoba Izraela i Hamasa, kao i nagradu za unutarnje političko izvještavanje za niz reportaža o kompanijama Elona Muska.

- OGLAS -

Magazin New Yorker osvojio je dva Pulitzera. Sarah Stillman pobijedila je u izvještavanju s objašnjenjima za svoj izvještaj o oslanjanju pravnog sistema na optužbe za krivično djelo ubistva. Saradnik Medar de la Cruz pobijedio je u ilustrovanom izvještavanju i komentarima za svoju priču o humaniziranju zatvorenika u zatvoru na ostrvu Rikers u New Yorku.

Associated Press je pobijedio u kategoriji foto izvještaja, za pokrivanje globalne migracije u Sjedinjenim Američkim Državama. Autori ovih fotografija su novinari AP-a Greg Bull, Eric Gay, Fernando Llano, Marco Ugarte i Eduardo Verdugo, te dugogodišnji honorarci AP-a Christian Chavez, Felix Marquez i Ivan Valencia.

- Advertisement -

Prestižna nagrada javnog servisa pripala je ProPublici za reportažu koja je „ probila debeli zid tajne“ oko Vrhovnog suda SAD, kako bi pokazala kako milijarderi daju skupe poklone sudijama i plaćaju luksuzna putovanja. Novinari Joshua Kaplan, Justin Elliott, Brett Murphy, Alex Mierjeski i Kirsten Berg nagrađeni su za svoj rad. Osoblje Lookout Santa Cruz u Kaliforniji pobijedilo je u kategoriji udarnih vijesti za ono što je Pulitzerov odbor nazvao ” okretnim izvještavanjem zajednice” o poplavama i klizištima. U lokalnim izvještajima, Sarah Conway iz City Biroa i Trina Reynolds-Tyler iz Invisible instituta pobijedile su za istraživačku seriju o nestalim crnkinjama i ženama u Chicagu, koja je pokazala kako su rasizam i policija doprinijeli problemu.

Pulitzer je pripao i Justinu Changu iz Los Angeles Timesa za uzbudljivo i žanrovsko pokrivanje filmova, kao i preminulom hip-hop kritičaru Gregu Tateu. Noćna straža Jayne Anne Phillips, saga majka-kćerka smještena u azil u Zapadnoj Virginiji nakon građanskog rata, osvojila je Pulitzerovu nagradu za fikciju. Nagrada za dramu dodijeljena je Primary Trust Eboni Booth, o neočekivanom putovanju radnika knjižare nakon što je ostao bez posla. Nathan Thrallov A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy, pobijedio je u kategoriji opće publicistike, a Jacqueline Jones dobila je nagradu za historiju za knjigu No Right to an Honest Living: The Struggles of Boston’s Black Workers in the Civil War Era. Dva pobjednika proglašena su u kategoriji biografije: Jonathan Eig za biografiju Martin Luther King King: A Life i Ilyon Woo's Master Slave Husband Wife: Epic Journey from Slavery to Freedom. Istraga Cristine Rivere Garze o ubistvu njene sestre, Liliana’s Invincible Summer: A Sister’s Search for Justice, dobila je nagradu za autobiografiju, dok je Tripas Brandona Soma dobio nagradu za poeziju. Koncert za saksofon Adagio Tyshawna Soreya (For Wadada Leo Smith) pobjednik je u kategoriji muzike.

Pulitzerima upravlja Univerzitet Columbija u New Yorku, koji je i sam bio u vijestima zbog studentskih demonstracija protiv rata u Gazi. Pulitzerov odbor sastao se prošlog vikenda izvan Columbije kako bi razmotrio svoje pobjednike. Pulitzerove nagrade za 2023. godinu dodijeljene su u 15 kategorija, kao i u osam umjetničkih kategorija usmjerenih na knjige, muziku i pozorište. Pobjednik u oblasti javne službe dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobjednici dobijaju 15.000 dolara. Nagrade su ustanovljene testamentom Josepha Pulitzera i prvi put su dodijeljene 1917.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA