Bosanci i Hercegovci su ljubitelji pita. To je općepoznato, jer su pite superobrok koji može da se jede u raznim prilikama. Odlične su kao doručak, ručak, večera, užina ili predjelo.
Donosimo vam recept za ovu senzacionalnu tursku pitu s povrćem, bez kora, koja se pravi brzo i lako. Ova pita je oduševila cijeli svijet, a na YouTubeu ima više od deset miliona pregleda.tri
Sastojci:
dva krompira;
dva paradajza;
tri zelene paprike;
dvije glavice mladog luka;
četvero jaja;
jedna kašičica soli;
100 grama feta sira;
jedna čaša ulja;
čaša i po mlijeka;
tri i po šolje brašna;
dvije kesice praška za pecivo;
rendani sir.
Priprema:
Krompir, paradajz, zelenu papriku i zeleni luk isijecite na kockice. Paradajzu skinite kožicu. Zatim umutite jaja, pa dodajte povrće, so, sjeckanu fetu, ulje i mlijeko. Dobro promiješajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Kalup prečnika 32 cm premažite puterom. Sipajte smjesu, pospite rendani sir preko i pecite na 200 stepeni tridesetak minuta.