3 C
Sarajevo
21.01.2025

Recept za brze kiflice: Gotove za pola sata, a idealne za sve prilike  

Donosimo vam recept za ukusne kiflice bez dizanja za koje vam treba nešto više od pola sata.

Ne postoji osoba koja ne voli svježe, mekane kiflice koje pritom još i primamljivo mirišu. Donosimo vam recept za ukusne kiflice bez dizanja za koje vam treba nešto više od pola sata.

Kad vam se najave gosti, u vrijeme praznika ili vam se jednostavno jedu svježe kiflice, a nemate puno vremena da čekate da se tijesto digne i udvostruči, posegnite za ovim receptom za kiflice bez kvasca koje će vas oduševiti mirisom i ukusom.

Sastojci za brze kiflice: (za šesnaest komada manjih kiflica)

- OGLAS -

250 grama glatkog pšeničnog brašna;

125 grama svježeg sira (kremastijeg);

- Advertisement -

jedno jaje;

50 mililitara maslinovog ulja;

50 mililitara mlijeka;

tri kašičice praška za pecivo;

pola kašičice soli;

sjemenke za posipavanje.

Priprema:

U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte so, izmiješajte i dodajte svježi sir, pa sve još jednom dobro izmiješajte.

U manju zdjelicu odvojite bjelance (žumance ostavite za premazivanje), izlupajte ga viljuškom, potom u zdjelicu dodajte mlijeko i maslinovo ulje, pa dobro izmiješajte. Dodajte to u zdjelu s brašnom i sirom, pa rukama umijesite glatko, mekano tijesto.

Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto razvaljajte u krug promjera 35-40 cm, pa ga izrežite na šesnaest komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti), pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje.

Premažite žumanjkom koji ste izmiješali sa kašikom mlijeka. Pospite susamom, makom ili suncokretovim sjemenkama. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 min. Kad kiflice izvadite iz pećnice, prekrijte ih krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite. Na taj način spriječit ćete da se osuše i stvrdnu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA