Zamrzavanje sira se ne preporučuje jer ovaj proces značajno mijenja njegovu teksturu, aromu i kvalitet. Kada se sir zamrzne, voda u njegovoj strukturi pretvara se u kristale leda koji pri odmrzavanju razaraju proteinsku mrežu.
Zbog toga mnoge vrste sira, posebno polutvrdi i meki, postaju mrvičasti, gube kremastost i elastičnost, a okus postaje bljeđi. Masniji sirevi dodatno gube ravnotežu masnoće i vlage, što utječe na njihov prepoznatljivi miris i punoću.
Iako zamrzavanje nije opasno po zdravlje, stručnjaci savjetuju da se sir čuva u frižideru, u originalnoj ambalaži ili zamotan u pergament, kako bi zadržao svježinu.
Ukoliko je zamrzavanje neophodno, najbolje ga je koristiti isključivo za termički obrađena jela, gdje promjene u teksturi neće biti primjetne. Održavanjem pravilnih uvjeta čuvanja čuvamo i puni gastronomski doživljaj ovog važnog mliječnog proizvoda.