17.7 C
Sarajevo
27.04.2024

Švedska bilježi najnižu stopu nataliteta u skoro 300 godina

Od 2010. godine u Švedskoj je zabilježen trend pada nataliteta, u pogledu domaćeg stanovništva i doseljenika, uprkos tome što je ta zemlja na četvrtom mjestu u svjetskom izvještaju o sreći, koji je predstavljen ranije ove sedmice.

Šveđanke u prosjeku rađaju 1,45 djece – najniža stopa otkako se mjerenja vrše od 1749.

“Za sada u 2024. kriva nastavlja da ide naniže”, rekao je Guadalupe Andersson, statističar stanovništva u Švedskoj vladinoj agenciji za statistiku, SCB.

- OGLAS -

Prošle godine, broj novorođene djece bio je najniži od 2003., a broj rođene djece po ženi bio je najmanji ikad izmjeren u Švedskoj, rekao je Andersson.

Čini se da je Švedska populacija na putu do novog minimuma. U januaru ove godine rođeno je manje djece nego na početku 2023. godine, godini kada je broj rođene djece bio najmanji.

Najveći pad rađanja bio je u Malme-u u južnoj Švedskoj, u smislu rođene djece.

Nekolicina žena reklo je kako oklijevaju da postanu roditelj. Većina kao razloge navodi klimu i nemire u svijetu.

“Kako će živjeti djeca? Kako će društvo izgledati?”, rekla je Sanna Tayari za SVT.

Činjenica da se manje djece rađa počela je privlačiti pažnju.

U 2023. godini bilo je 26 opština gdje je broj rođene djece bio manji od 40. Najniži broj zabilježen je u općini Dorotea, na sjeveru, gdje je rođeno samo osmoro djece.

Već je primjetno da su predškolske ustanove prisiljene na zatvaranje. Dugoročno gledano, manje radno sposobnih ljudi će izdržavati veću stariju populaciju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA