22 C
Sarajevo
26.06.2024

Top 10 zemalja u kojima se pije najviše kafe, ali BiH nije među njima

Omiljeni napitak Europu je stigao u 16. stoljeću i u manje od 100 godina uvukao se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kafe?

Nema sumnje, kafa je jedno od najpopularnijih bezalkoholnih pića na svijetu. Historija kafe seže daleko u prošlost, a iako je nekad bila zabranjena, danas je jedno od rijetkih pića koje se konzumira na baš svakom kontinentu.

U Europu je stigla u 16. stoljeću i u manje od 100 godina uvukla se u brojne domove. No jeste li se ikad zapitali u kojoj se svjetskoj zemlji pije najviše kafe?

- OGLAS -

Legenda o otkriću kafe

Mjesto radnje najraširenije legende o nastanku kafe kao napitka jest Etiopija. Upravo je tamo mladi pastir Kaldi primijetio kako su njegove koze neobično vesele i “rasplesane” nakon što su konzumirale crvene bobice.

- Advertisement -

Znatiželjni Kaldi i sam je kušao plod grmolike biljke, dobio nalet neočekivane energije i požurio svoja opažanja podijeliti s koptskim svećenicima. Ostalo je historija.

Danas se kafa uzgaja u više od 70 zemalja i roba je kojom se, nakon nafte, najviše trguje na zemlji, prenosi Putni kofer.

U Finskoj dvije pauze za kafu

Najveći potrošač kafe po osobi je Finska, u kojoj svaki stanovnik godišnje troši oko 12 kilograma tog crnog praha. U toj je zemlji kafa toliko popularna da je zakonom propisano da radnici tokom radnog dana imaju pravo na dvije pauze za kafu u trajanju od 10 minuta.

Prema podacima stranice World Population Review, Finci u prosjeku popiju četiri šoljice kafe dnevno. Samo jednu manje piju Norvežani, koji su sa 9,9 kilograma godišnje zauzeli drugo mjesto na ljestvici.
U Norveškoj su kafići popularna mjesta za druženje, a najpopularniji napitak upravo je kafa.

Na trećem mjestu globalne ljestvice je još jedna nordijska zemlja – Island. U toj je zemlji pivo sve do prije nekoliko desetaka godina bilo ilegalno, vino je bilo skupo, pa je kafa tradicionalno najvažnije društveno piće. Islanđani godišnje troše oko 9 kilograma kafe po osobi.

Prema podacima sa stranice World Population Review, Bosna i Hercegovina se nalazi na 37. mjestu po konzumaciji kafe sa 4,3 kilograma po osobi godišnje.

Top 10 zemalja koje piju najviše kafa po osobi:

  1. Finska
  2. Norveška
  3. Island
  4. Danska
  5. Nizozemska
  6. Švedska
  7. Švicarska
  8. Belgija
  9. Luksemburg
  10. Kanada
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA