-2.1 C
Sarajevo
26.11.2024

Zalogaji zadovoljstva: Napravite zdravu verziju popularnih čupavaca

Ovaj recept donosi zdraviju verziju ovog tradicionalnog slatkiša.

Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača jer su jednostavni za pripremu, a sastojci su takvi da odgovaraju svima. Ovaj recept donosi zdraviju verziju ovog tradicionalnog slatkiša.

Sastojci za biskvit:

dvije šoljice pšeničnog brašna (tip 850);

- OGLAS -

jedna šoljica kukuruznog brašna;

sto grama mljevenih badema;

- Advertisement -

dvije kašičice praška za pecivo;

½ kašičice soli;

½ šoljice hladno prešanog suncokretovog ulja (za pečenje);

dvije-tri šoljice Agavinog sirupa;

dvije ½ šoljice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom);

½ šoljice vode.

Priprema biskvita:

U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi dobro izmiješajte tekuće sastojke. Postepeno dodajte tekuću smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu. Smjesu prebacite u prethodno nauljeni lim za pečenje.

Peći na 180 °C oko dvadeset minuta u velikom, plitkom limu, dok biskvit ne postane zlatnosmeđi (ako koristite manji i viši lim, vrijeme pečenja će biti duže). Biskvit je gotov kada rubovi počnu lagano rumeniti.

Sastojci za preljev:

šest kašika kakao praha;

½ šoljice Agavinog sirupa;

dvije šoljice mlijeka (sojino ili zobeno, po želji s vanilijom);

½ šoljice vode;

sok i naribana korica jedne narandže;

kokosovo brašno (za uvaljati).

Priprema preljeva:

U manjoj posudi pomiješajte kakao i Agavin sirup. Postepeno dodajte mlijeko i vodu, miješajući dok smjesa ne postane homogena. Kuhajte smjesu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sok i naribanu koricu narandže za dodatnu svježinu i aromu.

Biskvit narežite na male kocke ili pravougaonike. Svaki komad biskvita umočite u pripremljeni preljev, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.

Ovi zdravi čupavci savršeni su za svaku priliku, a uz ovaj recept možete uživati u njihovom okusu bez grižnje savjesti!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA