Dorayaki palačinke japanski su desert koji svrstavaju u Wagashi, vrstu japanskih poslastica koje se tradicionalno serviraju uz čaj.
Dvije male palačinke između kojih se nalazi slatka pasta od crvenog azuki pasulj klasični je način serviranja, ali Nutella ili vaš omiljen džem jednako će se dobro slagati s ovim sočnim desertom.
Smjesu stavite da odstoji u frižideru 15 minuta, a nakon dodajte ksašiku vode i još jednom je dobro promiješajte. Zagrijani tiganj nauljite i pecite između 75 do 90 sekundi po strani.
Ako želite da probate palačinke s tradicionalnim punjenjem, sve što će vam trebati je šoljica crvenog azuki pasulja koji možete pronaći u svim radnjama zdrave hrane, šećer i voda.
U lonac stavite šoljicu azuki pasulja i četiri do pet šoljica vode. Prokuvajte 5 minuta i ocijedite. U lonac ponovno dodajte prokuvani pasulj i četiri do pet šoljica vode. Na laganoj vatri kuvajte sat i trideset minuta do dva. Dodajte još vode kad je potrebno. Opet ocijedite pasulj i kuvani pasulj sa šećerom dodajte u lonac i uz neprestano mješanje kuvajte desetak minuta. Nakon što se pasulj i šećer pretvore u smjesu nalik pasti, odmah ih maknite s vatre i stavite u zdjelu za serviranje.
Skuhajte omiljeni čaj i uživajte.