Da trebamo prati jabuke ili grožđe prije jela jasna je stvar, ali perete li banane? A lubenice ili avokado? Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da bismo prije jela trebali prati i plodove s debelom korom koju inače gulimo i bacimo.
Debela kora voća ili povrća otežava prolaz bakterijama ili prljavštini, ali prilikom rezanja, oštrica noža može ih gurnuti u unutrašnjost pa stručnjaci savjetuju da bismo zbog toga trebali prati plodove prije konzumacije. Osim toga, bakterije s ruku nakon guljenja lako možemo prenijeti na predmete koje svakodnevno koristimo – poput mobitela, pa stoga u konačnici lako mogu završiti u ustima, očima ili nosu.
I dok ćemo prljavštinu vidjeti na kori voća i povrća, zaostali pesticidi ili pak salmonela nisu nužno vidljivi, što potvrđuje Američka agencija za hranu i lijekove koja je pronašla listeriju i salmonelu na avokadu.
Pranje neće učiniti hranu sterilnom niti posve sigurnom, ali tako možemo smanjiti rizik od zaraze, kao i ukloniti pijesak, štetočine, pesticide, herbicide ili voštani sloj.
Chef Joshua Resnick napominje da pere sve namirnice koje nareže, čak i one koje guli, poput mrkve ili luka.
“Ne znamo kroz šta su sve namirnice prošle. Od zemlje do stola mogle su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine ili zagađivača”, kaže chef Joshua Resnick.