-7.3 C
Sarajevo
24.11.2024

Jednostavno i lagano za napraviti: Sjajna filipinska peciva kojim niko ne može odoljeti

Pandesal je klasično filipinsko pecivo koje se u ovoj azijskoj zemlji obično jede za doručak ili kao međuobrok. Peciva imaju mekanu unutrašnjost te ih karakterizira lagano slatkasti okus. Često se koriste za pripremu sendviča.

Nije ih teško napraviti niti u vlastitom domu, a za pripremu – od tijesta do pečenja u rerni – bit će vam potrebno otprilike dva sata. Za pečenje samih peciva bit će vam potrebno petnaestak minuta.

Sastojci za pandesal peciva:

- OGLAS -
  • 400 grama brašna;
  • 250 ml toplog mlijeka;
  • 40 grama svježih krušnih mrvica;
  • četiri kašike šećera;
  • dvije kašike rastopljenog maslaca;
  • kašika i po instant suhog kvasca;
  • jedno jaje;
  • ½ čajne kašičice soli.

Priprema pandesal peciva:

Pomiješajte brašno, šećer i so u zdjeli. Dodajte toplo mlijeko, jaje i rastopljeni maslac. Miješajte dok ne povežete sastojke. Dodajte instant suhi kvasac u smjesu, pa napravite tijesto. Mijesite oko šest do osam minuta dok ne dobijete glatku kuglu. Kako navodi Punkufer, stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu, pokrijte krpom i pustite da mu se udvostruči volumen. “Udarite“ tijesto da splasne i podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na duguljasti oblik te podijelite na šest jednakih dijelova. Od svakog dijela oblikujte pecivo, pa ih uvaljajte u svježe krušne mrvice i stavite na lim za pečenje. Pustite da se “dižu” na toplom mjestu dok im se ne udvostruči volumen. Stavite peći peciva u prethodno zagrijanu rernu na 190 Celzijevih stepeni oko oko trinaest-petnaest minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite topla peciva s dodacima po želji. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA