-4.5 C
Sarajevo
24.11.2024

Kako prepoznati lažni med? Uz ovih osam koraka izbjegnite “lažnjak”

U pitanju je proizvod medonosnih pčela dobiven prikupljanjem nektara i drugih biljnih sokova koji se prerađuju u pčelinjem želucu.

Izlučeni sok odložen u saću hemijskim reakcijama pretvara se u med. 

Kako upozoravaju stručnjaci, tržište Europske Unije preplavljeno je lažnim, falsificiranim medom koji zbog velike količine šećera može imati posljedice po zdravlje.

- OGLAS -
Kako objašnjavaju pčelari postoji osam jednostavnih koraka kako prepoznati pravi od lažnog meda.
 
Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu kristalizacije što duže stoji, a koliko će mu trebati vremena za kristalizaciju ovisi od vrste.

Najbrže se kristaliziraju bagremov i livadski med, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira koliko i gdje stoji.

- Advertisement -

Med na hljebu

Namažite med na suhi hljeb, ukoliko je med pravi vrlo brzo će se na kruhu stvoriti korica od meda, u suprotnom će se hljeb samo navlažiti zato što lažni med sadrži dosta vode.

Mjehurići u tegli

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojavit će se mjehurić kruškastog oblika koji će se podizati s vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema u pitanju je falsifikat.

Med u vodi

Kešiku meda spustite u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i spustiti se na dno. Lažni će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Pravi med ovi insekti ne diraju zato što pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrijavanje

Nekoliko kašika meda stavite u posudu i potom ga zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici.

Pravi med će se karamelizirati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Papirnati ubrus

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirnati ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i bez problema će proći kroz papir.

Deklaracija

Proizvođači meda su dužni na deklaraciji naznačiti sastav meda, ima li i koliko dodataka. Pravi med nema nikakvih dodataka zato obratite pažnju na deklaraciju, piše Jutarnji.hr.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA