20 C
Sarajevo
08.09.2024

Korak ispred drugih: Dok svjetske metropole uvode ograničenja za turiste, Kopenhagen ih nagrađuje

U Barceloni su posjetitelje prskali vodenim pištoljima u znak ljutnje lokalnog stanovništva zbog pretjeranog turizma. S druge strane, u Kopenhagenu, turisti će dobiti financijske i druge poticaje za dolazak – sve dok se ponašaju odgovorno.

Čini se da se danska prijestolnica suprotstavlja trendu drugih turističkih žarišta koja se bore pod teretom prevelikog broja turista, pokušavajući namamiti samo one dobrog ponašanja, društveno i ekološki osviještene putnike.

Nacionalna turistička zajednica uvela je program poticanja klimatski prihvatljivog i održivog ponašanja. Od ponedjeljka će nagrađivati ​​one koji odluče voziti bicikl, voziti se javnim prijevozom ili se podvrgnuti malom poslu poput vrtlarstva ili odvoza smeća u luci ili gradskim parkovima.

- OGLAS -

Ljudi koji se pojave sa svojim čašama za višekratnu upotrebu mogu očekivati ​​da će dobiti besplatno piće na odabranim mjestima, dok druge pogodnosti za dobro ponašanje uključuju besplatan koktel u baru na krovu ili dodatno vrijeme provedeno na kompleksu gradskih umjetnih skijaških staza.

“Svi naši izbori imaju utjecaj na okoliš, pa zašto ne bismo donosili svjesne odluke koje će nam svima biti od koristi i za koje ćemo biti nagrađeni?” predlažu organizatori iz CopenPaya.

- Advertisement -

Mikkel Aarø-Hansen iz službene turističke zajednice Wonderful Copenhagen rekao je kako se nada da će ova ideja djelovati kao inspiracija za druge gradove da je prihvate dok traže izvediv način za stvaranje obostrano korisnijeg i manje opterećujućeg odnosa između turista i lokalnog stanovništva.

“Moramo osigurati da se turizam, umjesto da bude teret za okoliš, transformira u snagu za pozitivne promjene“, rekao je. Dodao je da bi program prihvaćanjem elemenata tzv. ekonomije iskustva potaknuo i pozitivnije susrete između turista i lokalnog stanovništva.

“Naši glavni ciljevi su učiniti putovanje održivijim. No, to ćemo uspjeti samo ako uspijemo prevladati veliki jaz između želje posjetitelja da se ponašaju na održiv način i njihovog stvarnog ponašanja.” Dodao je da je izazov “složeniji nego što zvuči”.

“Želimo da posjetitelji donose svjesnije odluke koje su prihvatljivije za klimu i da time, nadamo se, imaju korisnije iskustvo putovanja”, dodao je Aarø-Hansen.

“Topla dobrodošlica” koju nudi grad, kako je pjevao Danny Kaye u istoimenoj pjesmi, trebala bi biti zadana, za razliku od nepoželjnih scena s kojima su se turisti suočavali na drugim destinacijama koje nisu uspjele upravljati ponudom i potražnjom posjetitelja, gradski čelnici reći.

Barcelona nije jedino popularno turističko odredište koje je preopterećeno, a lokalno stanovništvo poduzima drastične mjere u pokušaju da obuzda ili kontrolira porast putovanja.

Barcelona via Travel weekly

Jednodnevni izletnici u Veneciju sada moraju platiti novu dnevnu taksu od 5 eura, dok su turisti u staroj luci Dubrovniku nedavno pozvani da izbjegavaju upotrebu kofera na točkiće ili da ih podižu, zbog kakofonije koju stvaraju dok ih vuku po kamenim ulicama. Mallorca, Ibiza i drugi Balearski otoci u međuvremenu su uveli stroga ograničenja konzumacije alkohola. Druga odredišta eksperimentiraju s nizom metoda, od ulaznica do zona s ograničenim posjetiteljima kako bi se kontrolirao protok.

Vlasti na CopenPay, koji će u početku trajati do 11. augusta, gledaju kao na pilot projekt koji bi se mogao ponoviti i proširiti ako bude uspješan. To bi u budućnosti moglo uključivati ​​nagrađivanje posjetitelja koji do Kopenhagena putuju vozom, a ne avionom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA