Mafini su savršen izbor za sve koji žele mekane, sočne i prozračne kolačiće koji nisu suhi i komplicirani za pripremu.
Recept je fleksibilan, a možete dodati voće, čokoladu, kakao, začine ili čak rogač i mak, prema vašim željama.
Ovaj put donosimo recept sa ribizlama, borovnicama i jagodama, a krema je od slatkog vrhnja za šlag i svježeg sira.
Sastojci:
četvero jaja;
šoljica i po šećera;
jedna šoljica mineralne vode ili mlijeka;
jedna šoljica ulja;
dvije i po šoljice mekog brašna;
jedan prašak za pecivo.
Priprema:
Upalite rernu na 200 stepeni i pripremite kalup za mafine s papirnatim košaricama. Pjenasto izmiksajte jaja, dodajte šećer, mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po želji dodajte kakao, čokoladu ili voće.
Smjesu rasporedite u košarice do tri četvrtine i stavite peći petnaest-osamnaest minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno – kad izađe suha, mafini su gotovi. Ako dodajete voće, stavite ga neposredno prije pečenja u svaki kalup.