14 C
Sarajevo
27.07.2024

NASA-in teleskop Hubble snimio 3 nevjerovatna prizora svemira

Uvijek kad pomislimo da smo vidjeli sve astronomske fotografije, Hubble svemirski teleskop ponovo nas ostavlja bez daha putovanjem do galaksije daleko, daleko od nas.

Hubble je snimio 3 nevjerovatna prizvora galaksije udaljene milionima godina od nas. Hubble redovito šalje fotografije svemira koje nas svaki put iznova iznenade i oduzmu dah, te nas navedu da se na trenutak zamislimo koliko je svemir fascinantan, a koliko smo mi zapravo mali, kao i naše  poznavanje ovog svijeta.

Nepravilna galaksija

- OGLAS -

Smještena u sazviježđu Virgo udaljenom oko 7 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, ova galaksija sadrži milijarde patuljastih zvijezda. Smatra se nepravilnom galaksijom zbog svog asimetričnog oblika, koji podsjeća na svemirsku snježnu kuglu.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

- Advertisement -

 

Galaksija meduza

Ova galaksija udaljena više od 800 miliona svjetlosnih godina svoj naziv dobila je po tome što “potoci gasa koji stvara zvijezde koje kapaju sa diska galaksije podsjećaju na viseće pipke”. Ovi “pipci” nastaju kada se galaksije sudare sa labavim gasovima koji su tipični za jata galaksija. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

 

Sombrero galaksija

Smještena u jatu Virgo, ova galaksija udaljena je 28 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. Slika koju je podijelila NASA prikazuje spiralnu galaksiju oko polovine veličine naše galaksije Mliječni put. Naučnici vjeruju da se u njenom središtu nalazi crna rupa koja je oko milijardu puta masivnija od Sunca.

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA