U različitim dijelovima svijeta večernji obrok poslužuje se u različito vrijeme pa su stanovnici južnog dijela Europe, poput Španije ili Italije, skloniji kasnijim obrocima, dok Skandinavci ranije pojedu zadnji obrok u danu.
Prema nutricionistima, nordijske su zemlje tu u boljem položaju te upozoravaju da su nakon 18 sati određene namirnice pogubne ne samo za figuru, već i zdravlje.
“Brzina kojom tijelo probavlja hranu i metabolizira hranjive tvari ne smanjuje se dramatično ni u jednom trenutku. Za većinu nas razina tjelesne aktivnosti se noću smanjuje, što utiče na tu učinkovitost.
Neka istraživanja sugeriraju da kasne večere mogu promijeniti cirkadijalni ritam, što utječe na metaboličke procese, te je umjesto toga poželjno ranije imati zadnji obrok u danu kako za kontrolu težine, tako i za bolje spavanje i dugovječnost”, upozorava Rose Ferguson, nutricionistica, stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, voditeljica podcasta te autorica mnogih knjiga o prehrani.
Određene namirnice nije preporučljivo konzumirati od kasnog poslijepodneva, a evo koje su to:
Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert… Priznajemo da jesu pravi užitak za ovisnike o siru, ali vrlo su loši za probavni sistem jer su bogati zasićenim masnoćama te se probavljaju i do pet sati. Navečer se radije odlučite za laganije sireve, kao što su ricotta od kravljeg mlijeka, svježi sir ili stracchino.
Crveno meso
Ako je dobar odrezak ili sočni hamburger čest dio vašeg večernjeg jelovnika, razmislite još jednom: crveno ili miješano meso teško je probavljivo, što nam može uzrokovati osjećaj težine i ometati san. Radije za večeru pripremite bijelo meso, poput piletine ili puretine, s malim porcijama mahunarki ili jaja.
Pržena hrana
Nije nepoznato to da se pržena hrana satima zadržava u želucu i uzrokuje neugodne probavne smetnje (kao što su žgaravica ili refluks) koji poslijepodne ili noć mogu pretvoriti u noćnu moru. Odaberite stoga drugačije načine pripreme, poput pečenja ili kuhanja na pari.
Začinjena hrana
“Začinjena hrana ne samo da je neprobavljiva, već također podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega teže zaspimo”, kaže Ferguson. Izbjegavajte biber i čili, a umjesto time začinite večeru začinskim biljem poput peršuna, kadulje, origana, ruzmarina i bosiljka.
Kelj i kupus
Iako je povrće bogato korisnim nutrijentima, kupus i kupus se dugo probavljaju, čak i do pet sati. Brokula, prokulica i cvjetača također se vrlo sporo probavljaju i mogu izazvati nadutost. Jedite ih, naravno, ali ne navečer, već tokom dana.
Određene vrste ribe
Neke vrste ribe, kao što su losos, haringa ili skuša, probavljaju se puno duže od bijele ribe. Ako su još konzervirane u ulju, napor kojem je izvrgnut probavni sistem se udvostručuje. Izbjegavajte ih navečer te se radije odlučite za filete bijele ribe (čak i smrznute) poput bakalara ili oslića.
Sladoled (i slatkiši)
Prava šećerna bomba, sladoled donosi veliku količinu kalorija koje ne sagorijevamo osim ako ne planiramo dobro se iznojiti na nekom plesnom podiju navečer.
Osim toga, šećeri uzrokuju skokove glikemijskog indeksa. Izbjegavajte sladoled i odlučite se radije za sorbet bez šećera ili, još bolje, samo svježe sezonsko voće.
Čokolada
Loše vijesti za ljubitelje čokolade: omiljena poslastica za mnoge sadrži stimulanse koji mogu uzrokovati nesanicu. A ako je čokolada mliječna, ima visok sadržaj masti i preopterećuje jetru. “Čokolada ne sadrži samo kofein, već i teobromin, još jedan stimulans koji može ubrzati rad srca i poremetiti san”, upozorava Ferguson, dodajući da je bolje zamijeniti je čistom čokoladom bez dodanog šećera.
Salata
Čini se nemogućim, međutim i zdrave salate, koje volimo konzumirati tokom dana, obično sadrže nekoliko vrsta sirovog povrća koje je teško probavljivo, a koje noću, kada se probava uspori zbog nedostatka aktivnosti, može početi izazivati probleme u želucu, uzrokujući nadutost i nemiran san, piše Tportal.