20.5 C
Sarajevo
24.07.2024

Pogledajte sjajnu fotografiju uspavanog polarnog medvjeda koja je Britancu donijela značajan uspjeh

Sjajna fotografija mladog polarnog medvjeda koji spava na ledenom brijegu, donijela je britanskom amaterskom fotografu Nimi Sarikhaniju nagradu pod nazivom Wildlife Photographer of the Year.

“Sarikhanijeva zadivljujuća i potresna fotografija omogućava nam da vidimo ljepotu i krhkost naše planete. Njegova fotografija nas tjera na razmišljanje i oštar je podsjetnik na integralnu vezu između životinje i njenog staništa te služi kao vizuelni prikaz štetnih utjecaja globalnog zagrijavanja i gubitka staništa”, izjavio je dr. Douglas Gurr, direktor Prirodnjačkog muzeja.

Sarikhani je snimio fotografiju trećeg dana potrage za polarnim medvjedima u gustoj magli norveškog arhipelaga Svalbard. Fanovi fotografija životinjskog svijeta i prirode iz cijelog svijeta su glasali i ovu fotografiju izabrali za najbolju od 25 ponuđenih. Velike pohvale su dobila još četiri finalista.

- OGLAS -

Tzahi Finkelstein je fotografisao ptice kada je u plitkoj vodi ugledao kornjaču na čiji je nos u jednom trenutku sletio vilin konjic.

Daniel Dencescu je proveo sate prateći čvorke po Rimu i njegovim predgrađima. Jednog zimskog dana bez oblaka je fotografisao jato koje je napravilo oblik ogromne ptice.

- Advertisement -

Mark Boyd je snimio fotografiju dviju lavica koje su nakon povratka iz lova čistile mladunče.

Fotografiju polarne svjetlosti i meduza u hladnim vodama fjorda kod Tromsa u sjevernoj Norveškoj “potpisuje” Audun Rikardsen, koji je koristio vlastiti sistem prilagođavanja fokusa i otvora blende tokom jedne ekspozicije.

Pet fotografija će biti izloženo online, kao i u Prirodnjačkom muzeju u Londonu do 30. juna.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA