5 C
Sarajevo
16.11.2024

Složite i ispecite tikvice i tunjevinu po receptu slavnog kuhara

Povrće, tunjevina i sir odličan su izbor za posljednje dane ljeta. Sezona tikvica primiče se kraju, zato iskoristite posljednje dane ljeta i napravite zdravo jelo prema receptu poznatog kuvara Nigela Slatera.

Sastojci:

-700 g manjih tikvica

- OGLAS -

-2 i ½ kašičice soli

-1 kašika maslinovog ulja

- Advertisement -

-1 luk

-1 i ½ kašičica svježih listova majčine dušice, nasjeckanih

-¼ kašičice čilija u prahu

-2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju

-1 ½ šoljice (130 g) narendanog sira po izboru

-biber

Priprema:

Tikvice narežite po dužini ili na kockice (ukoliko su veće). Prebacite ih u cjediljku, posolite i ostavite 1-2 sata kako bi ispustile vodu. 

U većem tiganju zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, majčinu dušicu, biber, čili i pola kašičice soli. Pirjajte otprilike tri minuta, a zatim maknite s vatre i stavite sa strane. Pekaru zagrijte na 230º C. Tikvice posušite papirnim ubrusom, prebacite na pleh za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja (pleh možete prethodno obložiti masnim papirom). Ravnomjerno ih rasporedite i pecite dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta.

Tikvice izvadite iz rerne i u jednom sloju rasporedite na manji pleh za pečenje pa dodajte pirjani luk sa začinima. Tunjevinu ocijedite i ravnomjerno rasporedite preko sloja s lukom, a zatim pospite narendanim sirom. Pecite dok se sir ne rastopi 10- 15 minuta. Servirajte toplo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA