Sečuanski biber je važan začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine nema baš previše poveznice s klasičnim biberom.
Dobiva se od dvije vrste biljaka iz roda Zanthoxylum zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinuje s gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama.
U narodnoj kineskoj medicini ovaj se začin stoljećima koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu namirnica.
Uz to ljuti su začini poznati i kao ‘čistači crijeva’ koja ih čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj začin izvrsni alat u mršavljenju te suzbijanju celulita.
Kako ga koristiti?
Sečuanski biber u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi, pa potom samljeti u mužaru. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a blistava crna zrna se bacaju jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak koja može upropastiti okus hrane.
Začin se obično dodaje na kraju kuhanja, a posebno se dobro kombinira sa zvjezdanim anisom te đumbirom u pripremi azijskih slastica. U kombinaciji sa čili prahom dobiva se moćna kombinacija za začinjavanje egzotičnih jela.
Neki tvrde da sečunaski biber u ustima izaziva senzacije slične gaziranim pićima. Nakon konzumacije može se primijetiti peckanje, otupjelost i lagano ‘zujanje’. Pripazite u doziranju jer ovaj biber ima alkalnu ph vrijednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnce i obamrlost usana.