30 C
Sarajevo
13.07.2025

Zašto bi trebalo izbjegavati često korištenje papira za pečenje

Za sigurniju i ekološki prihvatljiviju pripremu jela, preporučuje se korištenje staklenih, keramičkih ili posuda od nehrđajućeg čelika.

Iako je papir za pečenje popularan dodatak u kuhinji jer olakšava pripremu hrane i čišćenje posuđa, sve je više upozorenja stručnjaka o njegovom potencijalnom štetnom utjecaju na zdravlje.

Ovaj papir se izrađuje od celuloze, a kako bi bio otporan na vlagu, masnoću i visoke temperature, dodatno se hemijski obrađuje. Većina papira ima silikonski premaz koji sprječava ljepljenje hrane, ali pri višim temperaturama može se razgraditi i otpuštati štetne čestice.

Posebno se problematičnim smatra bijeljeni papir, koji se hemijski tretira hlorom kako bi dobio svijetlu boju. Ova obrada može stvoriti dioksine – materije koje se povezuju s poremećajem hormona, smanjenom plodnošću i povećanim rizikom od pojedinih vrsta raka.

- OGLAS -

Osim toga, papir za pečenje je jednokratna opcija. Nakon jedne upotrebe počinje gubiti zaštitni sloj, što dodatno povećava rizik od prenosa štetnih supstanci u hranu.

Za sigurniju i ekološki prihvatljiviju pripremu jela, preporučuje se korištenje staklenih, keramičkih ili posuda od nehrđajućeg čelika. Dobra alternativa su i višekratne silikonske podloge ili jednostavno premazivanje pleha s malo ulja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA