Sok od cvekle bogat je vitaminima, mineralima i antioksidativnim spojevima. Kao rezultat toga, sok od cvekle može sniziti krvni pritisak, smanjiti upalu i ponuditi druge zdravstvene prednosti.
Kako navodi Health, postoje brojni benefiti konzumiranja soka od cvekle.
Snižava krvni pritisak
Cvekla je bogata nitratima, koje tijelo nakon konzumacije može pretvoriti u dušikov oksid. Dušikov oksid ima mnogo uloga u tijelu, uključujući pomoć u opuštanju i širenju krvnih žila, što zauzvrat snižava krvni pritisak.
Jedna analiza iz 2022. godine otkrila je da nitrati iz soka od cvekle mogu pomoći u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska (najviša vrijednost) kod osoba s visokim krvnim pritiskom.
Smanjuje upale
Cvekla je koncentrirani izvor biljnih pigmenata zvanih betalaini. Betalaini imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjiti rizik od bolesti povezanih s upalom, poput pretilosti, srčanih bolesti i određenih vrsta raka.
Studija iz 2024. godine otkrila je da sok od cvekle može pomoći u smanjenju upale kod osoba s COVID-om. Međutim, nije dovela do značajnih ishoda.
Poboljšava sportske performanse Nitrati u soku od cvekle pomažu u poboljšanju protoka krvi. To znači da više kisika i hranjivih tvari može doći do vaših mišića tokom vježbanja.
Analiza iz 2018. godine otkrila je da sok od cvekle, konzumiran kao pojedinačna doza ili tokom nekoliko dana, može pomoći u poboljšanju performansi tokom visokointenzivnog vježbanja. Također, može povećati mišićnu snagu i spriječiti umor mišića.
Podržava zdravlje srca
Sok od cvekle sadrži aminokiselinu betain koja može podržati zdravlje srca. Betain pomaže u snižavanju nivoa homocisteina, još jedne aminokiseline koju tijelo koristi za stvaranje proteina. Visoki nivoi homocisteina u tijelu povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.
Istraživanja su otkrila da pijenje soka od cvekle može pomoći u poboljšanju nivou holesterola i triglicerida, koji su ključni pokazatelji zdravlja srca.
Potiče zdravlje jetre
Betain u soku od cvekle može podržati zdravlje jetre sprječavanjem nakupljanja masti. Studija provedena na odraslim osobama s nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD) otkrila je da su oni koji su pili 250 mililitara soka od cvekle dnevno tokom 12 sedmica pokazali poboljšanja u zdravlju jetre. Veće koristi uočene su kod onih koji su kombinirali sok od cvekle s mediteranskom prehranom.
Poboljšava funkcije mozga
Mnogi ljudi s kognitivnim poremećajima, poput Alzheimerove bolesti i demencije, imaju smanjen protok krvi u mozak. U jednoj studiji, 75-godišnjaci koji su pili sok od cvekle imali su bolji protok krvi u područjima mozga povezanim s razmišljanjem i pamćenjem, vjerovatno zbog nitrata prisutnih u soku od cvekle.
Betanin u soku od cvekle može spriječiti reakcije u mozgu povezane s napredovanjem Alzheimerove bolesti. No, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjele dobrobiti soka od cvekle za zdravlje mozga.
Nutritivne vrijednosti soka od cvekle
Evo samo konačne vrijednosti za 250 mL soka od cvekle:
- Kalorijska vrijednost: 65 kcal
- Masti: 0,1 gram
- Natrij: 49 miligrama
- Ugljikohidrati: 15,5 grama
- Vlakna: 2,9 grama
- Proteini: 1,9 grama
- Bakar: 0,21 mg (25 posto preporučenog dnevnog unosa)
- Magnezij: 36,6 miligrama ( osam posto preporučenog dnevnog unosa)
- Željezo: 1,47 miligram (osam posto preporučenog dnevnog unosa)
Također je izvrstan izvor bakra i folata, osiguravajući više od 15 posto preporučenog dnevnog unosa za svaki nutrijent. Bakar je važan za stvaranje vezivnog tkiva, dok je folat potreban za rast stanica i razvoj crvenih krvnih zrnaca.
Jedna čaša soka od cvekle također osigurava magnezij i željezo. Magnezij je potreban za proizvodnju energije i zdravo funkcionisanje mišića.
Vaše tijelo koristi željezo za stvaranje hemoglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća u ostatak tijela.
Postoje li rizici od pijenja soka od cvekle
Smatra se da je sok od cvekle siguran kada se konzumira u umjerenim količinama.
Sok od cvekle može uzrokovati ružičastu ili crvenu boju urina. To nije razlog za zabrinutost i to se događa kada se betalainski pigmenti ne razgrade u potpunosti prije nego što napuste vaše tijelo.
Sok od cvekle sadrži oksalate. Visoki nivoi oksalata u tijelu mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca kod nekih ljudi. Bubrežni kamenci su mineralne nakupine koje se formiraju u bubregu i njihovo izbacivanje kroz mokraćni trakt može biti bolno.